Snel carrière maken

CARLIJNE VOS

Wie: Petra de Jong (44)

Wat: Verpleegkundig specialist in het Tweestedenziekenhuis in Tilburg

'Ik was in 2006 de eerste verpleegkundig specialist in ons ziekenhuis. Inmiddels zijn er in Nederland bijna 900 geregistreerde verpleegkundig specialisten. Nog veel te weinig om de arbeidstekorten in de zorg in de toekomst op te vangen. Het loopbaanperspectief voor onze beroepsgroep is dankzij de vergrijzing nog nooit zo rooskleurig geweest. Ik kan overal terecht, maar mijn hart ligt bij de geriatrie.

In de ouderenzorg komt de holistische benadering van dit nieuwe beroep het best tot zijn recht. Ouderen hebben vaak verschillende aandoeningen; psychisch en fysiek. Je bent klinisch bezig: met medische diagnostiek in combinatie met zorgdiagnostiek. De nadruk bij ouderenzorg ligt bij het behoud van zelfredzaamheid. Je neemt dus als verpleegkundig specialist niet alleen taken van de dokter over, maar blijft ook echt feeling houden met het beroep van verpleegkundige. Die combinatie is superleuk. Voorheen kon je als verpleegkundige vooral hogerop met een managementfunctie.

Als verpleegkundig specialist sla je een brug tussen de dokters en het verpleegkundig team. Artsen hebben moeten wennen aan onze rol. Zij moeten taken aan ons afstaan en we moesten samen in de praktijk uitvogelen waar we onze terreinen afbakenen. Er zijn nog honderden verpleegkundig specialisten extra nodig in de geriatrie. Ouderenzorg zal namelijk altijd intensief en tijdrovend blijven.'

Wie: Joep Verburg (65)

Wat: President van het gerechtshof in Den Haag

'Voor mij was het een alles-of-nietskeuze. Dat komt door het onbedoelde effect van de motie van GroenLinks-Kamerlid Vendrik. Die zorgde ervoor dat het pas aantrekkelijk wordt om door te werken als je dat tenminste twee of drie jaar volhoudt. Daarna is je pensioen pas weer op het niveau van 65. Liever had ik het per half jaar aangezien. Je neemt toch een gok omdat je niet weet of je gezond blijft.

In mijn geval was de keuze eenvoudig te maken. Ik doe zittend werk dat zich ervoor leent om langer door te gaan. Ik heb er ook nog aardigheid in. Ik ga met plezier naar mijn werk en krijg er energie van. Bovendien zit mijn vrouw nog volop in het arbeidsproces. Zij vond het ook geen leuk idee als ik achter de geraniums zou gaan zitten.

Ik denk dat meer rechters langer zullen willen gaan doorwerken. Niet iedereen zit te wachten op het Zwitserlevengevoel. Mensen willen zinvol bezig blijven. Maar ik realiseer me terdege dat dit niet voor alle beroepen is weggelegd. Alles hangt af van je persoonlijke situatie en de aard van het werk. Als het lichamelijk of psychisch te zwaar is, moet je gewoon kunnen stoppen. Of nog beter: flexibel kunnen werken. Het zou heel goed zijn als oudere werknemers hun kennis en ervaring incidenteel of parttime kunnen blijven inzetten.'

Wie: Melvin Tjoe Nij (47)

Wat: Directeur van Young Global People, wervings- en selectiebureau voor hoogopgeleide multiculturele starters

'De uitstroom van ouderen maakt de weg vrij voor jongeren. En hopelijk ook voor jong afgestudeerden met een etnisch diverse achtergrond. In de grote steden is al bijna de helft van de bevolking van niet-westerse afkomst. Studenten verkleuren in rap tempo, net als de klanten; die willen zich ook door een bedrijf gerepresenteerd zien. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in andere afzetmarkten. Denk bijvoorbeeld aan de kennis en creativiteit die Turkse werknemers kunnen inbrengen bij bedrijven die zaken doen met Turkije.

Diversiteitsbeleid is dus geen feelgoodproject voor zielige allochtonen, maar een keiharde economische noodzaak. Maar bedrijven realiseren zich nog onvoldoende dat ze straks uit een andere vijver moeten gaan vissen als er arbeidstekorten ontstaan. Allochtone sollicitanten worden nog steeds te vaak door een blanke bril beoordeeld. Hierdoor vallen onevenredig veel jonge allochtone talenten af.

Ik ben mijn bedrijf in 2005 begonnen om bedrijven te helpen allochtoon talent te herkennen. Je moet door culturele verschillen heen kunnen kijken. Veel kandidaten van YGP werken vaak onder hun niveau of solliciteren niet op hogere functies omdat ze denken dat ze toch geen kans maken. Nederland laat echt een kans liggen als we al die potentie onder andere nationaliteiten laten liggen.'

Wie: Maaike Kroon (30)

Wat: Hoogleraar scheidingstechnologie aan de Universiteit Eindhoven.

'Als meisje heb je wel een stapje voor bij mannenstudies als werktuigbouw of chemische technologie. Hoe hoger je komt, hoe minder vrouwen je tegenkomt. Iedereen kent je, dus je valt altijd op. Dat ik nu als vrouw de jongste hoogleraar van Nederland ben, is een mooie doorbraak. Meisjes krijgen dan het goede voorbeeld; dat je als vrouw ook hoogleraar kunt worden. Ik heb zelf maar één vrouwelijke docente gehad.

De academische wereld is een rivaliserende wereld, maar in mijn vakgebied valt het wel mee. In mijn vakgebied vinden ook veel studenten en onderzoekers een baan in het bedrijfsleven, dus er is voor bèta-studenten veel meer na te streven dan alleen een academische carrière. Ook veel hoogleraren keren terug naar het bedrijfsleven en houden dus niet de schaarse plekken bezet ten koste van jonge talenten. Dat zie je wel gebeuren bij alfawetenschappen en dat leidt tot frustratie bij de jonge generaties.

De vergrijzing biedt wel nieuwe kansen. Mijn generatie profiteert van de pensionering van de generatie van onze ouders. Maar die kansen moet je wel benutten. Ik raad daarom alle meisjes aan een technische opleiding te kiezen. Er is heel veel werk, maar toch blijft de instroom van vrouwen beperkt. Dat is jammer want daardoor blijft de vijver om uit te vissen voor topposities beperkt.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden