Snel brood

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: snel brood.

Beeld Yvette van Boven

Een brood bakken kost vaak wat tijd. Het moet rijzen en daar moet u meestal lang op wachten. Heeft u daar geen zin in, maar wél - zoals ik - ineens zin in een goed bruin brood vol zaden, pitten en vezels, dan bakt u dit broodje. U bent er in een mum van tijd klaar mee. Zorg voor 450 gram meel of bloem of een mix daarvan. Hoe u dat invult, kunt u zelf beslissen.

Ik doe het zo: verwarm de oven tot heet, 225 graden.

Meng alle droge bestanddelen (dus tot het ei) met elkaar met een garde. Breek het eitje in een kannetje en giet er de honing en het vocht bij. Kluts het goed.

Recept voor 1 brood

350 gr mix van tarwemeel en bloem

100 gr roggemeel

100 gr zaden en pitten, bijv. lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten

50 gr tarwekiemen

1 ruime tl zout

1,5 tl bakpoeder

1 ei

1,5 tl honing of keukenstroop

300 ml yoghurt en 100 ml water of: 400 ml karnemelk

Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en giet bijna alle vocht erin, hou voor de zekerheid iets apart.

Draai met één schone hand, de vingers gespreid, in cirkelende bewegingen van binnen naar buiten tot het deeg net samenkomt. Kneed niet! Voeg als het te droog is nog wat vocht toe. Het moet plakkerig deeg zijn.

Was uw handen en vet een cakevorm in. Druk het deeg erin met een spatel en strijk de bovenkant glad. Maak met een mes een lange diepe snee over de lengte. Bestrooi de bovenkant eventueel met meer zaden.

Bak het brood 20 minuten. Draai de oven dan lager, naar 200 graden en bak verder, nog een minuut of 25 of tot het brood gaar is. Laat het afkoelen voor u het aansnijdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden