Sneeuwvlokje toont kleuters het positieve van de ander

Een kinderboek met bijbehorende liedjes is goed voor de Innovatieprijs Veiligheid van Binnenlandse Zaken.

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

Een sneeuwvlokje op zoek naar vrede moet onder Nederlandse kinderen tussen de 4 en 10 jaar meer sympathie opwekken voor andere culturen. Rudolphs Muziekboek, een combinatie van boek en muziek-dvd van componist Maarten Hartveldt, die ook werkt voor sprookjespark De Efteling, is beloond met de Innovatieprijs Veiligheid 2009 van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Scholen

Het boek wordt donderdag voor het eerst voorgelezen op enkele scholen. Burgemeester Rob van Gijssel doet dat op basisschool De Bosuil in Eindhoven, zijn collega Ivo Opstelten op basisschool Driecant in Tilburg. De islamitische basisschool Aboe-el-Shayr in diezelfde stad gaat ook aan de slag.

‘Jullie zien elkaars verschillen, maar niemand denkt dat hij beter is dan de ander’, concludeert Sneeuwvlok na een ontdekkingsreis met een bonte verzameling beesten. Een liedje maant de kleuter: ‘Toon je gezicht aan iedereen. Zeg wat je voelt, draai er niet omheen.’

‘Ik zie veel angst en negativisme in onze maatschappij’, zegt componist Hartveldt. Hij signaleert minachting voor andere culturen. ‘Media en politici als Geert Wilders voeden die gevoelens. Ik benadruk de positieve dingen van andere culturen.’

Samenwerkingsverband

Een samenwerkingsverband van Justitie, Binnenlandse Zaken, gemeenten, verzekeraars en politie stimuleert het project. ‘Het is voor het eerst dat we ons op deze doelgroep richten’, zegt een woordvoerder. ‘We willen jonge kinderen laten zien dat andere culturen leuk zijn, en niet bedreigend.’ Scholen kunnen de boeken en dvd’s tijdelijk gratis aanvragen.

Rudolphs Muziekboek wordt gezongen door Peter Lusse en Brigitte Heitzer. De tekeningen zijn gemaakt door oud-Efteling-ontwerper Michel den Dulk, inmiddels senior-designer bij de Amerikaanse Disney Studio’s.

Kinderboek (Colourbox) Beeld
Kinderboek (Colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden