Live

Sneeuwval zorgt voor meer files dan normaal

De sneeuw valt vrijdagochtend enkele uren later dan verwacht. In Zeeland sneeuwde het rond 05.00 uur al stevig. Van daaruit verspreidt de sneeuwval zich richting het noordoosten. Rond half zeven was alleen in Zeeland preventief gestrooid. Rond 7 uur had de NS nog geen vertraging ondervonden door sneeuw. De ochtendspits was rond rond 8 uur met 170 kilometer file een stuk drukker dan normaal, vooral in het westen van het land. Op andere vrijdagen staat er zo'n 50 kilometer file, meldt de ANWB.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Op de A12 richting Den Haag zijn na een ongeluk drie rijstroken dicht bij Gouda, en op de A15 richting Europoort bij Rotterdam IJsselmonde.
In het hele land, behalve in Groningen en Drenthe, sneeuwt het vrijdagochtend. Volgens het KNMI kan de sneeuw tot in de middag aanhouden, waardoor er lokaal tot 15 centimeter kan komen te liggen. In het westen van het land gaat de sneeuw gepaard met een vrij harde wind.

Treinverkeer
Het treinverkeer heeft vrijdagochtend vroeg geen last gehad van problemen door sneeuw. Dat liet ProRail weten. De spoorbeheerder heeft honderden mensen klaarstaan, de 'sneeuwploegen', om op storingsmeldingen af te gaan. 'Het blijft spannend vandaag want met dit weer is de kans op storingen groter', zegt een woordvoerster. ProRail raadt reizigers aan de reisinformatie goed in de gaten te houden. Rond 7 uur had de NS nog geen vertraging ondervonden door sneeuw.

Extreem weer
Het KNMI waarschuwt voor extreem weer met op veel plaatsen sneeuw en in het westen vrij veel wind. Volgens het instituut kan de sneeuwval op veel plaatsen tot in de middag aanhouden, waarbij er een sneeuwlaag van vijf tot tien centimeter valt. In het westen van het land is er bovendien vrij veel wind. In het noordoosten wordt slechts lichte sneeuwval verwacht.

Honderden strooiwagens paraat
Rijkswaterstaat heeft 500 strooi-schuifwagens en 350 sneeuwschuivers paraat staan. Er zijn 1200 mensen beschikbaar, van wie er 850 op de wagens rijden. De rest staat klaar in de 60 depots over het hele land om de wagens te voorzien van zoutvoorraden. Op de 500 strooiwagens zijn de afgelopen nacht sneeuwschuivers gemonteerd.

'We strooien eerst preventief waardoor eventuele sneeuwval snel weer van het wegdek verdwijnt. Als het erger gaat sneeuwen, dan gaan we schuiven', zegt een woordvoerder. Volgens hem kunnen de mensen van Rijkswaterstaat als het moet het gehele snelwegnetwerk van 3200 kilometer binnen twee uur sneeuwvrij krijgen. Valt er heel veel sneeuw, dan wordt 3000 ton zout uitgestrooid.

Rijkswaterstaat bekijkt voortdurend waar en wanneer mensen van de dienst in actie moeten komen. 'De sneeuw schuift vanochtend vanuit het zuidwesten naar boven. Gelukkig is het meestal op vrijdag wat rustiger in het verkeer.'

Teleurstelling
Dat er vrijdagochtend vroeg in sommige delen van het land nog weinig was te merken van overlast op de weg door sneeuw, was voor sommigen een teleurstelling. Zoals scholieren die twitterden dat ze sneeuwvrij wilden. 'Nu geen sneeuw, zitten we straks op school, zul je zien dat het super hard sneeuwt'. Of mensen die 'voor niets eerder zijn opgestaan'.

Ondanks de aangepaste dienstregeling rijdt de intercity op de lijn Leiden - Utrecht vanochtend op tijd. Op het perron is te merken dat er minder mensen met de trein rijden, het is rustig in de coupés. Beeld Suzanne Borgdorff
Ondanks de aangepaste dienstregeling rijdt de intercity op de lijn Leiden - Utrecht vanochtend op tijd. Op het perron is te merken dat er minder mensen met de trein rijden, het is rustig in de coupés.Beeld Suzanne Borgdorff
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden