Sneeuwval verlamt openbaar vervoer

Het openbaar vervoer heeft vrijdagavond veel hinder ondervonden van het winterse weer. Na zeven uur was het spoor rond Amsterdam, Rotterdam en Breda niet meer bruikbaar als gevolg van ondergesneeuwde wissels....

De NS heeft diverse gemeenten gevraagd nachtopvang in te richten voor het geval niet alle treinreizigers hun eindbestemming konden bereiken. Het ging onder meer om Amsterdam, Rotterdam, Breda, Haarlem en Zwolle. Een woordvoerder benadrukte dat het de eerste inzet was iedereen nog thuis te krijgen en dat opvang de laatste optie is.

De meeste problemen ontstonden vroeg in de avond in het treinverkeer. Het Centraal Station in Amsterdam stond rond acht uur vol passagiers die massaal op zoek gingen naar een taxi. Ook in Rotterdam wachtten veel reizigers op de trein. In de loop van de avond zetten de NS alleen nog maar stoptreinen in.

Vanaf vrijdagmiddag trok een sneeuwfront als een trage schaduw over Nederland, te beginnen om één uur in Zeeuws-Vlaanderen en ’s avonds laat eindigend in het noordoosten. Door de stevige wind had dat het karakter van een sneeuwjacht. De sneeuw was de voorbode van dooi. Aan het begin van de avond ging de sneeuw in Zeeland al over in ijzel, overigens zo weinig dat het aantal ongevallen beperkt bleef, zowel in aantal als in schade. Vrijdagavond was de verwachting dat de temperatuur op oudejaarsdag ruim boven de nul graden zou zijn.

Behalve de treinen had ook het busverkeer veel problemen. Vervoersbedrijf Connexion haalde aan het begin van de avond uit voorzorg veel bussen van de weg nadat een voertuig van de weg was geraakt. ‘Het is gewoon te gevaarlijk’, aldus een woordvoerder. Ook bleven in de grote steden trams in de remise. HTM in Den Haag legde zelfs het complete tramverkeer stil.

Schiphol beschikte een groot deel van de avond over slechts één baan, zowel voor het starten als het landen. Halverwege de avond moest ook die baan tijdelijk worden gesloten om hem sneeuwvrij te maken. Tot grote vertragingen leidde dat niet.

Toch leek het met de overlast mee te vallen vergeleken met de situatie na het eerste weeralarm van dit jaar, vrijdag vijf weken geleden. Toen stokte Nederland door een verkeersinfarct. Nu luisterde het publiek beter naar het weeralarm, dat het KNMI donderdag al sloeg. De NS en Rijkswaterstaat gaven vrijdagmiddag het advies na vier uur niet meer te reizen.

Vooral op de snelwegen was het opvallend rustig. Door de vakantie was er minder verkeer; veel automobilisten waren tijdig vertrokken om de ellende voor te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden