Sneeuwgevaar

Sinds vrijdag staat dit bordje bij ons aan de rand van het Canal Saint-Martin: gevaar, verboden het ijs te betreden....

De Volkskrant waarschuwde vorige week voor gebrek aan strooizout, bevroren kattenluikjes en dito tuinslangen en raadde aan een knijpkat en campinggasbrander in huis te halen. Maar wie dacht dat alleen in Nederland de angst toeslaat als het kwik onder nul zakt, moet dezer dagen eens in Frankrijk komen kijken.

Van Hollandse ijspret moeten ze hier niets hebben. Natuurijs wordt gezien als een zeer onbetrouwbaar element, absoluut niet bedoeld om te betreden. De gedachte dat je er op zou kunnen schaatsen komt bij niemand op. Het is bij gemeentelijke verordening verboden het ijs te betreden, maar ook zonder zo’n verbod zou niemand zich eraan wagen. Het Franse journaal zond beelden uit van schaatsende Nederlanders op een poldervaart, molen op de achtergrond. In het begeleidende commentaar klonk een verbazing door alsof er een stam neusfluiters in het Amazonegebied was ontdekt.

Het is blijkbaar historisch zo bepaald. In de Franse beeldende kunst kun je lang zoeken naar een schilderij dat maar in de verte lijkt op de wintergezichten met schaatsers van Pieter Breughel of Hendrik Avercamp. Vandaar dat de Brabander Hans van Helden, die zich tot schaatsfransman liet nationaliseren lang voordat de schaatsemigrant in de mode kwam, tot op hoge leeftijd de Franse records in bezit hield.

Niet dat er geen schaatsbaantjes zijn. Er is een allerliefst ijsbaantje geïnstalleerd voor het stadhuis van Parijs en een nog aandoenlijker baantje bij het musée d’Orsay aan de Seine. Je kunt er gratis schaatsen en zelfs schaatsen lenen. Niemand heeft eigen ijzers. Twee slagen recht vooruit en je bent aan de overkant. Dat is dan ook niet de bedoeling. Schaatsen is hier krullen draaien, en daar zijn de Fransen aardig bedreven in.

De argwaan geldt niet alleen het ijs. Als het flink heeft gesneeuwd gaan alle parken van Parijs dicht. De gemeente wil niet aansprakelijk worden gehouden voor verstuikte ledematen door valpartijen op gladde paadjes. Bordjes waarschuwen voor de gevaren van glijden en sleetjerijden.

We hebben ooit met de auto de wijde omtrek uitgekamd, wanhopig op zoek naar een plek waar de kinderen dan wel naar hartelust zouden kunnen sleeën. De omgeving van de hoofdstad is bezaaid met majestueuze kastelen, waarvan de prachtige parken bedekt waren onder een laag maagdelijke sneeuw. Maar alle kasteelpoorten bleven dicht: gesloten wegens sneeuwgevaar.

Het enige park dat openblijft is de Jardin du Luxembourg. Dat wordt beheerd door de senaat, die zetelt in het mooie paleis aan de noordrand. De oudere heren zijn kennelijk wat rekkelijker in hun opvattingen over veiligheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden