Sneeuw verlamt het land

AMSTERDAM -Hevige sneeuwbuien hebben vrijdag in de loop van de middag het openbare leven in grote delen van Nederland lamgelegd. Auto-, trein-, en vliegverkeer raakten ernstig ontregeld door een centimeters dik pak sneeuw. Op de wegen stond 753 kilometer file; de NS halveerde de dienstregeling; en vliegveld Schiphol klapte 1.500 veldbedden uit voor gestrande passagiers.


Bij de alarmcentrale kwamen een kleine duizend meldingen van ongelukken binnen. Op binnenwegen raakten veel auto's van de weg, in de sloot - persoonlijke ongelukken deden zich daarbij voor zover bekend niet voor. Het vlieg- en treinverkeer raakte dermate verstoord dat op zaterdag rekening gehouden moet worden met aangepaste dienstregelingen.


Het KNMI kondigde het ernstigste weeralarm - code rood - af, toen na het middaguur sprake was van 'maatschappelijke ontwrichting'. De ANWB had kort daarvoor al gesproken van een 'complete chaos' op de snelwegen, met name rond Amsterdam, Utrecht en Den Haag. De verkeersautoriteiten van weg, spoor en lucht riepen daarna reizigers op vooral thuis te blijven.


Plaatselijk viel in zes uur tijd meer dan 10 centimeter. Precies een jaar geleden ontwrichtte hevige sneeuwval het land ook op 17 december. Toch was de ochtendspits van toen met zijn 671 kilometer file net iets minder dramatisch dan de avondspits van gisteren 753 kilometer. Slechts vijf keer zijn er langere files gemeten.


'Tegen extremiteiten als deze kun je je moeilijk wapenen', zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) na afloop van de ministerraad. Met name in het westen van het land was de toestand op de wegen 'bijzonder' volgens haar. Rijkswaterstaat hield hulptroepen achter de hand met dekens en noodrantsoenen, mochten automobilisten tot laat in de sneeuw vastzitten.


Het winterweer teisterde ook andere delen van Europa. Van de 250 op Schiphol geannuleerde vluchten hadden de meeste een Europese bestemming. Zo gingen de vliegvelden in de Italiaanse steden Pisa en Florence tijdelijk dicht na sneeuwval.


Wie meteen aan het begin van de kerstvakantie via Duitsland vertrok naar de wintersport, belandde daar ook in urenlange files. In de Alpen wacht hen op sommige plaatsen drie meter sneeuw. Bulgarije kende een verkeerschaos na een sneeuwstorm. In grote delen van Groot-Brittannië kregen scholieren ijsvrij.


Het vrachtverkeer was op de Nederlandse wegen nauwelijks opgewassen tegen de sneeuw. Aan het eind van de middag waren zeker zestig vrachtwagens geschaard of anderszins vast komen te zitten. De politie adviseerde truckbestuurders geen gestrande collega's in te halen, maar achter hen te wachten tot een bergingswagen de vrachtwagen weer in beweging had gekregen. De vrees was dat anders meerdere rijstroken tegelijk geblokkeerd zouden raken. Bij het knooppunt Zaandam kwamen vrachtwagens door gladheid het verkeersplein niet meer op.


Busvervoer in tal van steden en streken raakte gestremd. In Almere reden helemaal geen bussen meer, en ook de vuilnisophaaldienst werd stopgezet. De gemeente beschikte over zo weinig strooizout, dat het noodplan in werking werd gezet: alleen de hoofdwegen werden nog bediend. Files maakten dat wel lastig: op de A27 tussen Gorinchem en Almere stond 60 kilometer file.


De spoorwegen kampten vrijdag in de ochtend ook nog met een stroomstoring rond Utrecht. Later liep het treinverkeer ook rond Amsterdam vast, waar reizigers in uren in de trein zaten. De politie moest er in beide gevallen aan te pas komen om de mensenmassa op en rond de perrons in goede banen te leiden.


De sneeuwproblemen zetten een streep door de feestelijke Limburgse première van de musical Toon. De voorstelling over cabaretier Toon Hermans zou speciaal op zijn geboortedatum, 17 december, worden opgevoerd in zijn geboortestad Sittard. Maar hoofdrolspeler Alex Klaassen kwam niet weg uit Amsterdam.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden