Sneeuw hindert inspecties Aziatische boktor

Sneeuwval bemoeilijkt het onderzoek naar de aanwezigheid van de Oost-Aziatische boktor in Boskoop.

ANP

In deze Zuid-Hollandse plaats werden eind vorig jaar drie bomen gevonden, die waren aangetast door deze schadelijke kever. Besloten werd dat in een straal van 100 meter rond de vindplaats alle loofbomen en struiken moesten worden verwijderd. Boomkwekers in een straal van 2 kilometer mogen pas weer handelen in hun producten als is vastgesteld dat hun bedrijf boktorvrij is.

De kwekers hebben dus belang bij een snelle keuring van hun landbouwbedrijven, maar sneeuw gooit roet in het eten. Dat vertelden woordvoerders van Naktuinbouw, dat de inspecties co’ordineert, maandag.

‘Doordat er sneeuw tegen de stammen komt te liggen zijn de uitvlieggaten van boktorren lastig te zien’, legt Gerard Bruijstens van Naktuinbouw uit. ‘Ook het constateren van zogenoemd boormeel van de boktor wordt moeilijker. Kwekers zoeken creatieve oplossingen om de inspecties door te laten gaan. Zo schakelen sommigen bladblazers in om de sneeuw te verwijderen. Er was ook een kweker die met water probeerde de sneeuw weg te krijgen. Wij zijn er gaan kijken, maar de grond op die kwekerij was veranderd in zo'n smurrie dat we weer zijn weggegaan.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden