Sneek koestert de mooiste tribune

Afgelopen zondag sleepte de Sneker voetbalclub LSC nog een puntje weg bij de amateurs van Heerenveen. En aanstaande zondag komt het altijd lastige Emmeloord op bezoek....

De houten tribune, die is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School, is voor anderhalf miljoen gulden gerestaureerd. Sneek nam bijna een miljoen voor haar rekening. LSC, een club met 500 leden, droeg een half miljoen bij. Jeu Sprengers, voorzitter van de afdeling betaald voetbal van de KNVB, heropent de unieke tribune zaterdag in het kader van de Open Monumentendag.

Vorig jaar werd het sportpark met tribune, kantine, toegangspoort en kassa's door het rijk aangewezen als beschermd monument vanwege de architectuur en de zeldzaamheid. Het houten complex, dat behalve uit de tribune bestaat uit een bestuurskamer en restaurant en - na de jongste restauratie - ook twee elftalkamers, is het meest gave voorbeeld van tribune-architectuur,geïnspireerd op de Amsterdamse School.

Door de combinatie van functies bestrijkt het gebouw in originele kleuren als oker, ossebloedrood, zwart en lichtgroen bijna de volle lengte van het speelveld. De langgerekte horizontale vorm van het complex, die in details als de ramen terugkomt, is typerend voor de Amsterdamse School. Dat geldt ook voor de geschubde houten planken, de stapeling van massieve bouwelementen en de stenen kassahokjes met bloembakken.

'Door onverschilligheid was LSC bijna haar karakteristieke accommodatie kwijtgeraakt. Nu weet zij zich de trotse bezitter van één van de fraaiste vooroorlogse tribunes die Nederland nog kent', aldus 'tribunekenner' Tijs Tummers, schrijver van Architectuur van de zijlijn. Stadions en tribunes in Nederland. Dat de tribune er staat heeft LSC te danken aan de stichting Old Burger Weeshuis en aan Jan de Kok, gemeentelijk architect in de jaren twintig.

De stichting verlegde in het begin van de 20ste eeuw haar aandacht van wezenzorg in Sneek naar sportbeoefening, als instrument van de lichamelijke en geestelijke hygiëne van de burgerij. Want 'de geestelijke hoogspanning, waarmee de kinderen der 20ste eeuw worden geladen, bezorgt hare slachtoffers naast de gewenste verstandelijke hypertrophie een ongewenste constitutionele atrophie'. Daarom stelde de stichting een deel van haar landerijen beschikbaar voor een gemeentelijk sportpark tegen een zeer schappelijke prijs.

De Kok liet zich, net als zijn collega's in Leeuwarden en Harlingen overigens, beïnvloeden door de Amsterdamse School. Het LSC-complex dat De Kok in 1928 ontwierp, vertoont volgens Tummers veel overeenkomsten met het in 1942 verwoeste clubgebouw van de Amsterdamse roei- en zeilvereniging De Hoop van architect M. de Klerk (bekend van de Spaarndammerbuurt).

Daarnaast telt Sneek nog enkele Amsterdamse Schoolgebouwen, zoals de scheepsvormige kantoorgebouwtjes aan de Rienck Bonkemakade, het Old Burger Weeshuis, het oude openbare slachthuis, de Schippersschool, bioscoop Amicitia en een aantal woningen in de wijk Sperkhem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden