Snedige game changer

Succes kent doorgaans vele vaders. Maar dat van Four Weddings and a Funeral - de film die 4 miljoen euro kostte, 250 miljoen opbracht en en passant de Britse filmwereld veranderde - is vooral te danken aan het voortreffelijke scenario dat Richard Curtis schreef. Hij leerde het vak, na een studie Engelse taal en literatuur in Oxford, bij de televisie, voor programma's als Black Adder, Spitting Image en Mr. Bean en schreef tussendoor ook nog de geestige speelfilm The Tall Guy. Met het snedige Four Weddings maakte hij vervolgens een paar mensen schatrijk. In de komedie valt stuntelaar Hugh Grant voor de wereldwijze Amerikaanse Andie MacDowell. Wanneer hij haar in het begin van de film op een feestje ziet staan, vraagt hij zijn gezelschap wie zij is. 'Any idea who the girl in the black hat is?' 'The name's Carrie.' 'Pretty.' 'American.' 'Interesting.' 'Slut.' 'Really?' 'Used to work at Vogue. Lives in America now. Only gets out with very glamorous people. Quite out of your league.' 'Well, that's a relief. Thanks.' En zo gaat het maar door, bijna twee uur lang. Heerlijk.

En het zette de nationale filmindustrie op zijn kop, dus. Plots zagen de Britten film opnieuw als een echte industrietak. Producent Channel 4 voerde de budgetten op, de overheid zegde nieuwe subsidies toe en loterijgeld werd beschikbaar gesteld voor nieuwe filmproducties. Terwijl er in het begin van de jaren negentig zo'n dertig films per jaar werden gemaakt, waren dat er een paar jaar later ruim honderd. Die overigens het succes van de zorgeloze film van Mike Newell geen van alle evenaarden.

Four Weddings and a Funeral (Mike Newell, 1994) NET 5, 20.30-22.50 uur.

Miami Vice

(Michael Mann, 2006) De op de gelijknamige cultserie gebaseerde actiethriller heeft weinig met het zweterige origineel gemeen, waarin de misdaadscene van Miami in al zijn jarentachtigkitch van het scherm spatte. Regisseur Michael Mann (Heat, The Insider en als producent verantwoordelijk voor de Miami Vice-serie) slaat op onderhoudende wijze nieuwe wegen in. James 'Sonny' Crockett (Colin Farrell) en Ricardo 'Rico' Tubbs (Jamie Foxx) bleken gevrijwaard van alle ironie die jarennulremakes van jarentachtigseries doorgaans siert (van The A-Team tot The Dukes of Hazzard), terwijl ze fungeren als serieuze undercoveragenten in een vrijwel onherkenbaar, naargeestig Miami zonder beachboys en bikinimeisjes. Zeker niet onaardig.

RTL 7, 20.30-23.10 uur.

Hall Pass

(Bobby en Peter Farrelly, 2011) Dronken vrouw in string, diarree, hard niezen. De uit die componenten opgebouwde visuele grap uit Hall Pass - nu al veelbesproken op internet - zal ooit hoog eindigen in een lijst van gênantste momenten uit de Amerikaanse filmgeschiedenis. Doel bereikt voor de filmmakers, de broers Bobby en Peter Farrelly, die eind 20ste eeuw het genre van de flauwleuke komedie nieuw leven inbliezen met films als Dumb and Dumber en There's Something About Mary. In Hall Pass zijn beste vrienden Rick en Fred (Owen Wilson en Jason Sudeikis) geobsedeerd door seks. Hun echtgenotes, die gaandeweg het huwelijk frigide zijn geraakt, vinden dat niet leuk. De oplossing: Rick en Fred een weekje vrijaf geven van de getrouwde, monogame status, in de hoop dat de realiteit ontnuchtert. Ziedaar het raamwerk voor een oer-vulgaire komedie over sekseverschillen, met als geruststellende moraal: monogamie is het beste alternatief. Hall Pass is veel vaker níét leuk dan leuk, maar de Farrelly's verstaan de kunst om onbenullige grappen zo te plaatsen dat de lach alsnog opkomt.

Veronica, 20.30-22.35 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden