NieuwsTrump op Snapchat

Snapchat promoot niet langer video’s van Trump vanwege zijn gedragingen op Twitter

Na onenigheid met Twitter heeft President Trump het opnieuw aan de stok met een socialemediabedrijf. Snap, het moederbedrijf van Snapchat, zet zijn video’s niet langer prominent neer op het platform.

Volgens een woordvoerder van Trump wil Snap de verkiezingen manipuleren met zijn actie. Beeld AP
Volgens een woordvoerder van Trump wil Snap de verkiezingen manipuleren met zijn actie.Beeld AP

De video’s van de president zijn vanaf deze week niet langer zichtbaar in de etalage van de populaire app. Snapchat heeft prominent een sectie ‘Voor jou’, waarin niet de video’s van vrienden staan, maar van personen of media die Snap belangrijk vindt.

Tegenover Amerikaanse media geeft het bedrijf als reden voor de ingreep dat het geen stem wil geven aan personen die ‘aanzetten tot raciaal geweld en ongelijkheid’. Gratis promotie past daar niet bij. De video’s van Trump worden niet weggehaald; ze blijven gewoon te zien voor de mensen die hem op Snapchat volgen.

Twitter

Het is een opvallende ingreep van topman Evan Spiegel, omdat hij niet is gebaseerd op gedragingen van Trump op Snapchat, maar op Twitter. Twitter greep vorige week in toen Trump zijn inmiddels beruchte tweet met de tekst ‘When the looting starts, the shooting starts’ (als het plunderen begint, start het schieten) plaatste. Hierna plaatste Twitter een waarschuwing bij het bericht: ‘Deze tweet overtrad de Twitter-regels over het verheerlijken van geweld.’

Facebook staat ondertussen zowel intern als extern onder druk omdat topman Zuckerberg tot nu toe juist niet wil ingrijpen. Het is niet aan Facebook om scheidsrechter te zijn, herhaalt hij keer op keer.

De beslissing van Snap komt niet uit de lucht vallen. Het afgelopen weekend stuurde topman Spiegel al een bericht aan het voltallige personeel met als hoofdboodschap dat het bedrijf niet langer mensen wil promoten die verdeeldheid en haat zaaien, waar dan ook. Spiegel benadrukt ook dat het aan Snapchat is welke kanalen worden gepromoot en welke niet.

Advertenties

Snapchat heeft altijd een actievere rol gespeeld dan Twitter en met name Facebook over wat er op zijn platform verschijnt. Dat geldt ook voor advertenties. Snap gaat er prat op dat het anders dan zijn concurrenten controleert of (politieke) advertenties inhoudelijk door de beugel kunnen.

Trump is populair op Snapchat. Het platform geeft zelf geen cijfers vrij, maar volgens een recente schatting van Bloomberg heeft hij ongeveer 1,5 miljoen volgers. Acht maanden geleden waren dat er nog maar 500 duizend. Trump weet hiermee een jong publiek te trekken. Joe Biden heeft volgens het persbureau veel minder geïnvesteerd in zijn digitale strategie en is dus ook minder populair op Snapchat.

De liefde tussen Trump en Snapchat is nu bekoeld. In een verklaring tegenover nieuwssite Axios zegt een woordvoerder van Trump dat Snapchat de verkiezingen wil manipuleren door Joe Biden te promoten en Trump te onderdrukken. ‘De radicale Snapchat-baas Evan Spiegel promoot liever extreemlinkse relvideo’s waarmee het zijn gebruikers aanmoedigt om Amerika te vernietigen dan de positieve woorden van eenheid, rechtvaardigheid en law and order van onze president.’

Trump tweet waarschuwing, ‘verheerlijking van geweld’ zegt Twitter
Het komt voorlopig niet goed tussen de voormalige tortelduifjes Trump en Twitter. De politie zal niet aarzelen te schieten op plunderaars in Minneapolis, dreigde Trump. Twitter greep in.

Voor het eerst laat Twitter president Trump niet wegkomen met tweets
Jarenlang had de president vrij spel op zijn favoriete sociale medium Twitter. Tot nu. Twitter besloot linkjes onder Trumps tweets over verkiezingen te plaatsen. Het plaatst het netwerk in een lastig parket.

Trump gaat met gestrekt been in op techbedrijven
Per decreet wil president Trump techbedrijven als Twitter, Google en Facebook aanpakken. Hun bijzonder lucratieve wettelijke uitzonderingspositie wordt van alle kanten onder vuur genomen. Niet alleen door Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden