Snapchat-filmpje van vrouw in minirok leidt tot verhit debat over Saoedische kledingregels

Gebruikers van sociale media in Saoedi-Arabië hebben zich de afgelopen dagen druk gemaakt over een voor het land ongebruikelijk fenomeen: een jonge vrouw in minirok. Een filmpje van de vrouw verscheen op Snapchat en werd volop gedeeld op Twitter, waar een discussie ontstond over de kledingvoorschriften in het conservatieve koninkrijk. De vrouw is in hoofdstad Riyad opgepakt door de politie.

Beeld uit de video van 'Khulood' die rondgaat op Twitter Beeld .
Beeld uit de video van 'Khulood' die rondgaat op TwitterBeeld .

Op de video is te zien hoe de vrouw, volgens de meeste twitteraars zou ze Khulood heten, een korte wandeling maakt door de verlaten straatjes van het historische fort van Ushaiager, een dorp in de uiterst conservatieve woestijnregio Najd, 200 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Riyad. De vrouw draagt een korte rok met een mouwloos zwart topje dat een stukje buik laat zien. Aan het eind van de video draait ze haar gezicht naar de camera.

Volgens Saoedische nieuwssites vroegen de autoriteiten in Ushaiager daarop aan de politie actie te ondernemen tegen de vrouw. Los daarvan doet het Comité ter Bevordering van Deugd en Voorkoming van Kwaad onderzoek naar de zaak. Het comité is het overheidsorgaan dat de religieuze politie, de Mutawin, door de straten van Saoedische steden laat patrouilleren om toe te zien op het naleven van de strikte gedragsregels.

Vrouwen in Saoedi-Arabië dienen zich zedig te bedekken. Vrijwel alle vrouwen dragen een lange zwarte jurk, de abaya. Een hoofddoek is verplicht (behalve voor buitenlandse vrouwen), het bedekken van het gezicht niet, ook al komt dat veel voor.

Sommigen op sociale media keuren het filmpje af en eisen maatregelen tegen de vrouw, anderen laten blijken de ophef maar onzin te vinden. 'Ze heeft misschien de wet overtreden, maar een proces eisen - alleen omdat ze haar benen laat zien - is absurd', schrijft @SecundaMO.

Vision 2030

Ibrahim al-Munayif, een Saoedische auteur met 41 duizend volgers op Twitter, schrijft dat het overtreden van de wet tot chaos leidt. Een andere schrijver, Wael al-Gassim, toont zich 'geschokt' over alle boze tweets. 'Ik dacht even dat ze iemand had vermoord. Het bleek te gaan om haar rokje. Ik vraag me af hoe Vision 2030 kan slagen als zij wordt gearresteerd.'

Vision 2030 is de blauwdruk voor de toekomst van Saoedi-Arabië die vorig jaar werd gepresenteerd door de 31-jarige kroonprins Mohammed bin Salman. Het document gaat vooral over sociaal-economische hervormingen, maar de kroonprins wil ook de jonge bevolking van het koninkrijk in cultureel opzicht meer lucht geven. Er zijn enkele bioscopen geopend, een novum voor Saoedi-Arabië, en sinds kort worden regelmatig openbare concerten gegeven.

Versoepeling van de kledingregels voor vrouwen behoort echter niet tot het hervormingspakket van Salman. Ook progressieve vrouwen en vrouwenactivisten in Saoedi-Arabië maken zich over het algemeen niet zo druk over de kledingvoorschriften - en al helemaal niet over minirokken - anders dan vrouwen in bijvoorbeeld Iran. Daarvoor zijn de culturele codes te diep geworteld. Liever komen zij in het geweer tegen het autorijverbod voor vrouwen, tegen segregatie op de arbeidsmarkt en tegen het voogdijschapsysteem, dat vrouwen voor tal van beslissingen afhankelijk maakt van de goedkeuring van hun vader of echtgenoot.

Is Saoedi-Arabië klaar voor modernisering?

'Ze gebruiken de positie van de vrouw als een etalage'
In het reactionaire Saoedi-Arabië verleggen vrouwen millimeter voor millimeter hun grenzen. Elke stap vooruit is een strijd tegen het religieuze establishment. 'Autorijden? Slecht voor de eierstokken.' (+)

Zoon Saoedische koning als kroonprins vanaf nu de machtigste man

Het is met recht een generatiewisseling. In een koninkrijk dat altijd werd bestuurd door bejaarden, ligt de macht nu echt in handen van een ongeduldige, ambitieuze man van 31.

Dit moet het Saoedi-Arabië van de toekomst worden
Laat de moderne maatschappij die door kroonprins Mohammed bin Salman in Vision 2030 wordt gepresenteerd zich wel rijmen met de verstikkende tradities van het religieuze land? (+)

Jong in de monarchale dictatuur van Saoedi-Arabië
Van de Saoedi's is 70 procent jonger dan 30 en van hen is eenderde werkloos. Een tikkende tijdbom. 'Voor jongeren is het leven hier hard, oneerlijk en doods.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden