Snackje klonen

Vandaag viert Amerika Independence Day. Op 4 juli 1776 werd in Philadelphia Thomas Jeffersons onafhankelijkheidsverklaring aangenomen. Die luidde het einde in van de Britse koloniale overheersing, hoewel de vrijheidsoorlog nog zeven jaar zou duren....

Onafhankelijk? 'Alles is betrekkelijk', hoorden we heel vroeger door een open raam de werkster van de buren al riposteren alvorens het ronken van haar Hoover weer aanzwol. Vorig jaar hebben Amerikanen honderd miljard dollar uitgegeven op plaatsen waar ze snel weer vandaan willen: fast food restaurants. Ze komen er gemiddeld vier keer in de week en kunnen niet goed meer zonder een Buffalo Chicken Sandwich of Cookie Mountain Sundae van Bennigan's, de Scram Slam, Moons Over My Hammy of Super Bird van Denny's, de Sicilian Sub Rosa van Dive!, of de niet te versmaden Sweet Bourbon Salmon zoals je die exclusief bij een Lone Star

Steakhouse & Saloon krijgt.

Top Secret Restaurant Recipes heet een nieuw kookboekje van de Amerikaan Todd Wilbur. Ondertitel: Creating Kitchen Clones from America's Favorite Restaurant Chains (Plume, import Penguin Nederland; ¿ 32,10). Uiterst precies - en met verhelderende bouwtekeningetjes erbij - geeft hij aan hoe je aan je eigen aanrecht al die snelle delicatessen kunt namaken met ingrediënten uit de supermarkt: 'You'll swear they're the real thing' - én het scheelt flink in de portemonnee. (In twee eerdere boekjes met 'geheime recepten' deed Wilbur hetzelfde met lekkers uit de supermarkt. Daarin legt hij uit op welke manier je thuis je eigen Snickers en andere zoetwaren fabriceert.)

Dive! is een keten die pas een paar jaar bestaat. Een van de oprichters is Steven Spielberg, die als altijd vol heimwee op zoek was naar de smaak van een bepaalde hoagie ('n langwerpige sandwich) uit zijn jeugd. Zonder succes. Dan zit er maar één ding op: zelf namaken. En als je toch bezig bent, dan meteen maar een paar restaurants erbij om ze te verkopen. Hoe onderscheid je je op die markt? Met een thema. Bij Dive! is dat 'onder de zeespiegel'. Dus hangen er monitoren waarop onafgebroken zeeschildpadden zijn te zien, haaien en onderzeeërs.

Een van de specialiteiten van Dive! is de Carrot Chip, 'wortelchip'. Wilbur geeft er het recept bij voor een dipsaus, die van tevoren moet worden gemaakt. De Cajun Mayonnaise Dipping Sauce is een mengsel van 5 eetlepels mayonaise, paar druppels citroensap, snufje cayennepeper, idem uienpoeder, idem paprikapoeder, idem tijm, idem oregano, half teentje geperste knoflook, zwarte peper, zout. Roeren, paar uur wegzetten.

Carrot Chips. Schraap 6 flinke penen schoon, snijd ze schuin doormidden en schaaf de twaalf wortelhelften in de lengte in flinterdunne plakjes (van Wilbur mogen ze niet dikker zijn dan anderhalve millimeter). Frituur ze in kleine porties kort in hete olie (10 tot 15 seconden) tot ze donkerbruin zijn, schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Adriaan de Boer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden