Snabba Cash II

Met veel vaart verfilmde Babak Najafi deel 2 van Jens Lapidus noir-trilogie over de misdaadwereld in Stockholm.

Meelijwekkende losers zijn ze, de mannen uit Snabba cash II. Jorge is zo hard bezig met zijn tot mislukken gedoemde drugsdeals, dat hij te laat arriveert bij het sterfbed van zijn moeder. Sjacheraar Mahmoud steelt het geld van zijn pas getrouwde zus om zijn schuld bij een Servische maffiabaas te kunnen vereffenen.


En JW, de jonge econoom die zichzelf in de eerste Snabba Cash-film de strop omdeed door drugs te gaan smokkelen, wordt hier flink genaaid door zijn zakencompagnon Nippe: die gaat er zelf vandoor met de kostbare software die JW in de gevangenis ontwierp. Wanneer JW tijdens zijn verlof merkt dat Nippe hem bedrogen heeft, blijft er weinig over van zijn voornemens om een keurig leven te leiden. Hij gaat naar het restaurant waar Nippe zit te eten, en slaat diens hersens in met een fles champagne.


Zo bouwt regisseur Babak Najafi steen voor steen aan zijn mozaïek over de keiharde misdaadwereld van Stockholm. Snabba cash II, de tweede van drie films naar de noir-trilogie van Jens Lapidus, sluit naadloos aan bij de thriller die Daniel Espinosa in 2010 van het eerste boek maakte: dezelfde hoofdpersonages, dezelfde vaart, en dezelfde hopeloosheid. Het is zo'n film waarin het altijd regent, en restaurantkeukens met hun tegels en afvoerputjes bij uitstek geschikt zijn om ongewenste sujetten te kelen zonder dat je er zelf vies van wordt. Van een bijna absurde treurigheid is de scène waarin Jorge en zijn vriend een auto-ongeluk krijgen: eenmaal uit het wrak gekropen, is Jorge alleen maar bezig om de badeendjes met cocaïne uit de kofferbak te krijgen, terwijl zijn partner ijlend ligt te creperen.


Mooi ook hoe Najafi een wanhopige sprong van een balkon laat volgen door een beeld van opvliegende duiven, zonder dat je de klap van het op de grond kletsende lichaam hoort.


Of hoe hij de verschillende verhaallijnen met elkaar verbindt, nog vóór Mahmoud, Jorge en JW elkaars pad kruisen. Nadat JW zijn compagnon heeft vermoord, zie je eerst het bloed dat van Jorges lijf spoelt, vlak na diens auto-ongeluk, en daarna pas de dikke rode druppels die van de champagnefles druipen. Alsof het ene onheil op een noodlottige wijze samenhangt met het andere, en het voor de personages hoe dan ook onmogelijk is aan hun ondergang te ontsnappen.


Het enige wat dan nog een beetje licht biedt, is de relatie tussen Jorge en het tot prostitutie gedwongen buitenlandse meisje dat met hem uit de klauwen van de maffia probeert te blijven. Wanneer ze samen een bordje nasi zitten te eten, duurt dat bedrieglijk rustige moment veel korter dan je hen zou toewensen. Najafi slaagt er steeds weer in om de spanning en actie op te voeren zonder dat dit ten koste van de personages gaat, en dan doet het er niet toe dat Snabba cash II geen al te originele of verrassende film is.


'Dit ben ik niet', jammert JW tegen zijn maat Mrado, terwijl ze in het bos machinegeweren opgraven. 'Ik kan dit niet.' Om vervolgens aan alwéér een verdoemde klus te beginnen.


Snabba cash II (2012)


Regie Babak Najafi


Met Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Fares Fares.


Distributeur Lumière


Geen bonusmateriaal, alleen de trailer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden