Smurfenlied

Europa leeft! De afgelopen weken heb ik getwijfeld, maar nu weet ik het: wij zijn allen Europeaan. Het idee van een verenigd continent is allang realiteit....

Hoe ik daarop kom? Ik ben een Duitse journalist, te gast bij de Volkskrant. Ik doe mee aan een uitwisselingsprogramma omdat ik geloof in Europa. Opdat de Europese gedachte niet alleen theorie blijft, besloot ik twee maanden naar Nederland te komen.

Kort na mijn aankomst bekroop mij de eerste twijfel of het verenigde Europa wel werkt: de trein, die mij naar de taalcursus in Den Haag zou brengen, reed verrassend genoeg, en anders dan aangekondigd op het perron, naar Rotterdam. In Duitsland is zoiets ondenkbaar.

De lerares Nederlands trakteerde mij op een typisch Nederlands lied. Zij wilde dat ik, de polonaise dansend, Het smurfenlied van Vader Abraham zong. Ik dacht aan Heine en de twijfel werd groter.

Bovendien was ik van mijn Heimat afgesneden. Voor mijn vertrek had ik in Berlijn een verzoek ingediend om mijn post na te sturen. Helaas had de Nederlandse collega, met wie ik mijn woning heb geruild en die nu in Berlijn woont, hetzelfde idee. Het resultaat: de Nederlands PTT stuurt niet alleen de post van mijn collega naar Berlijn, maar ook de voor mij bestemde brieven die de Duitse posterijen naar Amsterdam hebben doorgestuurd.

Ik was trots op de Duitse post. Ik werd in Amsterdam zelfs trots op de Duitse spoorwegen, hoewel ik daar thuis in Berlijn normaal altijd over klaagde.

Maar hier in Nederland ontwikkelde ik - ik ben tenslotte Duitser - een gevoel van superioriteit. Wilde ik werkelijk wel in het kader van Europa een statenbond vormen met mensen die niet eens een brief kunnen bezorgen?

Vandaag weet ik het echter zeker: sinds mijn Nederlands collega in Berlijn zich eerst bij mij had verontschuldigd en daarna de Duitse posterijen had gewezen op de fout van de Nederlandse post, bezorgen de Duitse postboden haar ook geen brieven meer. Sindsdien bevinden zich onze Duitse en Nederlandse brieven gezamenlijk op een vermoedelijk eindeloze reis door de Europese landen - en met de brieven de Europese gedachte, die daardoor het eeuwige leven krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden