Smokkelaars zetten migranten overboord voor kust Jemen: zeker 29 verdronken

Zeker 29 bootvluchtelingen zijn voor de kust van Jemen verdronken nadat ze door mensensmokkelaars overboord waren gezet. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN werden de migranten opzettelijk in zee gedreven. Nog 22 mensen zijn vermist.

Redactie
Medewerkers van de IOM in gesprek met Somalische en Ethiopische bootmigranten. Beeld epa
Medewerkers van de IOM in gesprek met Somalische en Ethiopische bootmigranten.Beeld epa

In totaal hebben de mensensmokkelaars zo'n 120 mensen de zee in geduwd. 29 doden zijn aangetroffen in ondiepe graven op het strand in het zuiden van Jemen. Zij zijn begraven door overlevenden van de tocht. 27 andere migranten kregen eerste hulp op het strand. De IOM spreekt van een 'schokkende' en 'onmenselijke' daad.

De slachtoffers waren afkomstig uit Somalië en Ethiopië. Er zouden veel vrouwen en kinderen aan boord zijn geweest. De VN-organisatie schat de gemiddelde leeftijd van de groep die overboord werd geduwd op 16. De smokkelaars zouden de migranten buiten de boot hebben gezet uit angst te worden gearresteerd door de autoriteiten aan de kust. 'Overlevenden hebben ons verteld dat de smokkelaars alweer zijn teruggekeerd naar Somalië om hun handel voort te zetten en meer migranten op te pikken, om hen via dezelfde route naar Jemen te brengen', aldus Laurent de Boeck van de IOM tegen persbureau AP.

Jemen, waar een oorlog woedt en de levensomstandigheden abominabel zijn, lijkt een onwaarschijnlijke bestemming voor vluchtelingen. Toch hebben dit jaar naar schatting 55 duizend mensen vanuit de Hoorn van Afrika de oversteek naar het Arabische land gemaakt. Vooral jongeren betalen mensensmokkelaars 'in de valse hoop op een beter leven', aldus een IOM-woordvoerder. Somalië wordt geteisterd door etnisch getint geweld, in Ethiopië slaat de overheid protesten met harde hand neer.

Ruim 111 duizend migranten zetten vorig jaar voet aan wal in Jemen, een jaar eerder waren het er honderdduizend. Het land verkeert al jaren in een burgeroorlog tussen sjiitische Houthi-rebellen en de regering van de soennitische president Hadi, die wordt gesteund door Saoedi-Arabië. Volgens de VN zijn inmiddels 3 miljoen mensen op de vlucht geslagen en kwamen ruim achtduizend burgers om het leven. Behalve voedselschaarste en watergebrek wordt het land sinds april geteisterd door cholera.

Meer lezen:

Cholera in Jemen
Jemen wordt al tweeënhalf jaar murw gebeukt door een burgeroorlog. Er is een tekort aan voedsel, aan water en aan medicijnen, en in april kwam daar een volgende vloek bij. Cholera. (+)

Terugkeer naar Somaliland

Terwijl Somalische jongeren de armoede - en nu ook de droogte - ontvluchten, zien kinderen van de vorige generatie vluchtelingen die naar het Westen trok juist volop kansen in Somaliland. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden