Smokkelaars kijken af van agent-007

Bijgeloof teistert de Britse douane in Dover. Vorig jaar onderschepte de Custom & Excise-dienst een pakket van 6,666 kilogram met een prachtig Afrikaans kunstwerk: een zorgvuldig uit hout gesneden primaat....

Peter de Waard

'Het pakketje viel ons op, omdat het zo zwaar was. Toen we het onderzochten bleek het beest van binnen hol te zijn. In de ruimte was 666 gram cannabis verscholen', vertelt Nigel Knott, woordvoerder van de douane in het zuidoosten van Engeland.

De afzender van het pakketje was een voodoo-timmerman uit Ghana. Nadat de douane het pakketje had onderschept sprak hij een vloek uit over het afgodsbeeld.

'En dat hebben we geweten. Het nummer 666 staat voor de duivel, zodat het beeld meteen de bijnaam van duivelsaap kreeg. Niet lang daarna viel het zware object op iemands voet: die moest onmiddellijk naar het ziekenhuis worden gebracht. Anderen die het object aanraakten, ontdekten later scherpe splinters in hun vingers. Al het onheil hier in Dover wordt nu toegeschreven aan dit beeld', aldus Nigel Knott.

Knott stelt dat de drugssmokkelaars steeds ingenieuzer worden. 'Ze zoeken hun heil steeds vaker in James Bond-achtige methodes om drugs te verschuilen. Zo bleken in een lading van zevenhonderd kisten avocado's ook van papiermaché gemaakte vruchten te zitten die gevuld waren met in totaal dertien kilo cocaïne. De straatwaarde van deze handel was alleen al vijf miljoen pond.'

Ook hield de politie een man aan die een jas met een verdacht luchtje droeg. De jas bleek te zijn gedrenkt in een bad van alcohol waarin weer cocaïne was opgelost. 'De bedoeling was in Engeland het droge poeder uit de jas te halen.' Ook werd vorig jaar een man aangehouden die een halve kilo cocaïne onder een rasta-pruik had verscholen.

Op de veerboot van Zeebrugge naar Dover ontdekte de douane vlak voor Kerstmis een grondverzetmachine, waarvan de grijparm volledig was volgestouwd met illegale waar: 134 kilo amfetamine, 15 kilo xtc, 24 pistolen, 300 dozen munitie en een machinegeweer.

Knott ziet het gevecht met de smokkelaars als een uitdaging. Ook de douane wordt steeds slimmer, maar hij wil niet alle methodes prijsgeven waardoor smokkelaars tegen de lamp kunnen lopen. Wel is hij verontrust over de smokkelmethodes die desperate illegalen soms hanteren. Nu al worden in Groot-Brittannië per maand veertig mensen aangehouden die condooms met harddrugs hebben ingeslikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden