Smoke gets in your eyes

Nu we het toch over het einde van de rechtsstaat hebben, het komt met deze regering nog eens zover dat je als embryo meer te vertellen hebt dan als roker....

Ja maar, zeggen ze in Den Haag, in de Grondwet staat dat het onze dure plicht is de volksgezondheid te beschermen en dat noopt ons het Besluit Uitzonderingen Rookvrije Werkplekken (Staatsblad 2003, 561) in te trekken en in plaats daarvan een koninklijk besluit te treffen dat de werknemer van een horecagelegenheid verzekert van een rookvrije omgeving.

Het blijft een vreemde constructie: het rookverbod komt er omwille van het personeel. De Grondwet met z’n dure verplichting richt zich kennelijk niet op de kettingrokende kroegtijger, al wordt die en passant meegenomen. Wat er staat is dat ze niet willen dat de werkstudent van eetcafé De Hongerlap die zichzelf op z’n studentenkamertje de tering rookt, kanker aan zijn lip krijgt door die paar uurtjes achter de bar.

James Dean, Frank Sinatra, Theo van Gogh – grote namen in het Roken zijn geveld en wat is achtergebleven is een timide, in de hoek gedreven club. Het ministerie van Volksgezondheid reageert niet eens als Horeca Nederland een protestbrief stuurt waarin men zegt dat tal van vragen nog onbeantwoord zijn.

Ze weten beter natuurlijk, op 1 juli kunnen de asbakken van tafel, maar het neemt niet weg dat het tegenspel zwak is. Nee, dan kastelein Jan van café De Ploeg te Herpt. Die wierp op dat in zijn etablissement niet gerookt wordt, maar gepaft. In café De Ploeg paffen ze dat het strak blauw ziet. In het koninklijk besluit is slechts sprake van het ‘rookvrij’ maken van de kroeg. Nergens wordt gepleit voor pafvrije werkplekken. Opsteken, jongens!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden