Smith krijgt alsnog bronzen EK-medaille

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK VAN DRIEL

AMSTERDAM - Rutger Smith hoopte bij de EK atletiek van 2012 als eerste werper een medaille te veroveren bij het kogelstoten en discuswerpen. Met de kogel pakte hij in juni de zilveren medaille. Pas gisteren vernam hij dat zijn discusworp ver genoeg was voor brons.

In juni eindigde Smith (31) met zijn discus als vierde, achter nummer drie Zoltan Kovago. Maar de Hongaar had in Helsinki nooit mogen meedoen. Een dag voor aanvang van de EK werd hij door het internationale sporttribunaal CAS voor twee jaar geschorst. Hij had in 2011 geweigerd mee te werken aan een dopingtest.

Smith hoorde pas na de EK dat Kovago was geschorst, toen die werd uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen. Hoewel de Groninger recht meende te hebben op de bronzen medaille verstreken er maanden zonder dat er bericht kwam over een herziening van de EK-uitslag.

Het bleef zelfs stil in december, na het nieuws dat de Amerikaanse kogelstoter Adam Nelson het olympisch goud van 2004 zou krijgen. Uit een test van oude urinestalen was gebleken dat winnaar Yuri Belonog verboden middelen had gebruikt. Nelson eindigde in Athene als tweede.

Bij een kerstborrel van de Atletiekunie sprak Gert Damkat, de voormalige trainer van Smith, tegenover de Volkskrant zijn verbazing uit over de gang van zaken. Navraag bij de Europese atletiekunie leverde wekenlang geen reactie op, tot de krant gistermiddag een korte e-mail kreeg van persman James Mulligan.

'De Nederlandse atletiekunie zou de medaille moeten krijgen. We zullen zo snel mogelijk een medaille-uitwisseling tot stand brengen en de betrokken federaties op de hoogte brengen van de medaille-uitwisselingsprocedure. Dat kan enige tijd in beslag nemen, omdat de bronzen medaille opnieuw gegraveerd moet worden.'

Mulligan was niet bereikbaar voor verder commentaar. In een brief aan de Atletiekunie, enkele uren eerder per e-mail verstuurd, werd gezegd dat Smith zijn medaille kan komen ophalen bij de EK indoor, begin maart.

Vanuit Californië, waar hij tegenwoordig traint, reageerde Smith ingetogen op de toewijzing. 'Ik had natuurlijk liever op het podium gestaan. Ik kan het niet vieren. Maar de prestatie is nog vers. En een medaille is een medaille.'

Smith is niet de eerste Nederlander die zo een medaille krijgt. In 2003 werd de estafetteploeg bij de WK atletiek beloond met brons, nadat de Brit Dwain Chambers was betrapt op doping. Gisteren werd ook bekend dat Hilda Kibet een bronzen medaille krijgt voor haar prestatie op de 10.000 meter bij de EK atletiek van 2010. De oorspronkelijke nummer twee had verdachte bloedwaarden.

Smith vindt het terecht dat betrapte sporters hun medailles moeten afstaan aan schone sporters. Hij ziet het als een steun in de rug. Al zijn hele loopbaan strijdt hij tegen werpers die het niet nauw nemen met de dopingregels. 'Ik pak toch internationaal mijn medailles mee zonder doping. Het is toch een stimulans om te laten zien dat het echt kan.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden