Smit Trafo voorziet oplopend verlies voor heel dit jaar

Smit Transformatoren heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies gemaakt van 4,4 miljoen gulden en verwacht dat het negatieve resultaat in de loop van het jaar nog verder zal oplopen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Deze melding kwam voor beleggers als een volslagen verrassing. Zij dumpten hun aandelen waardoor de koers guldens omlaag zeilde naar een dieptepunt van 26 gulden. Daarmee kwam de koers ver beneden de uitgiftekoers van 45 gulden te liggen, een prijs die negen maanden geleden nog bij de beursgang van Smit Trafo moest worden betaald.

Voor ABN Amro, de bank die Smit Trafo naar de beurs had gebracht, was dit echec aanleiding om beleggers een schadeloosstelling toe te zeggen. Deze regeling kan de bank enkele tientallen miljoenen guldens kosten.

Smit heeft als reden voor de plotselinge verslechtering van het resultaat de onverwachte verscherping van de concurrentie genoemd. Ook late leveringen en hoger dan verwachte reorganisatiekosten hebben aan het verlies bijgedragen.

In de eerste zes maanden kwam het bedrijfsresultaat op min 1,7 miljoen gulden uit. Daar bovenop kwamen nog 1,5 miljoen aan belastingen en rentebetalingen van 1,2 miljoen waardoor het verlies op 4,4 miljoen uitkwam. In de eerste zes maanden van 1994 werd nog 6,9 miljoen winst gemaakt. De omzet kwam in het eerste halfjaar op 67,9 miljoen gulden uit. Dat betekent een daling met vier miljoen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden