Smit Trafo ging volgens VEB te duur naar beurs

Transformatorenbouwer Smit Trafo is tegen een te hoge koers en met te hoge verwachtingen naar de beurs gebracht. Dit is de uitkomst van het onderzoek dat de Vereniging van Effectenbezitters, de VEB, naar de beursgang van het Nijmeegse bedrijf heeft ingesteld....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Ten tijde van de beursgang zat er voor het Nijmeegse bedrijf geen bovengemiddelde winstgroei in. Daarom had het fonds veel beter voor 27 à 35 gulden per aandeel geïntroduceerd kunnen worden. ABN Amro bracht het bedrijf, dat in maart een winstdaling en in juli een verlies aankondigde, eind vorig jaar voor 45 gulden naar de beurs.

Bij de introductie gingen zowel Smit Trafo als ABN Amro uit van een te hoog winstpotentieel. 'Het gewekte beeld in het prospectus en het ABN Amro-analistenrapport was te positief. De introductieprijs was dus te hoog', vindt VEB-bestuurder P. de Vries. Door de slechte berichten kelderde de koers binnen negen maanden naar zo'n 24 gulden, wat voor ABN Amro aanleiding was om met een schaderegeling te komen.

De VEB vindt het onwaarschijnlijk dat er ten tijde van de introductie geen signalen voor de tegenvallende afzet waren. Smit Trafo beweerde vorige maand dat de concurrentie plotseling sterk was toegenomen. Vooral de Italianen zouden voor druk op de prijzen zorgen. De VEB kon hier echter geen bewijs voor vinden. 'Navraag bij enkele concurrenten van Smit Trafo leerde ons dat er op de markt heel weinig veranderd is', zei De Vries.

Hoewel ABN Amro dus wel enige blaam treft, vindt de belangenorganisatie dat de bank correct heeft gehandeld. Omdat al het verlies van de beleggers wordt gecompenseerd, is de zaak hiermee afgedaan, zo meent De Vries. Maar 'de bewering van de bank dat ze geen fouten maakte tijdens de beursgang, is door ons onderzoek onderuit gehaald', zo voegde hij eraan toe.

Verder constateert de VEB dat Smit Trafo niet op tijd naar buiten is gekomen met de resultaatverslechtering. Maar zij voegde eraan toe dat mogelijk de bestuurswisseling van invloed is geweest op de late berichtgeving. Directeur G. van der Vos, die de mislukking van de beursgang in de schoenen krijgt geschoven, stapte begin dit jaar op. 'In april zijn er botsingen opgetreden binnen de directie en in die context kan het zijn dat de communicatie niet best was', aldus De Vries. Op 24 augustus, als Smit Trafo met de halfjaarcijfers komt, zal duidelijk moeten worden of het lukt de winstgevendheid weer te herstellen, zei De Vries.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden