Smit Trafo blundert ook al met jaarverslag

Smit Transformatoren heeft een wel zeer pijnlijke fout gemaakt in zijn jaarverslag over 1995, dat donderdag met toch al grote vertraging is gepubliceerd....

ANP

ANP

NIJMEGEN

Smit Trafo gaf eerder dit jaar te kennen dat onderhandelingen over verkoop van de verliesgevende Amerikaanse dochter in een vergevorderd stadium verkeerden. Vorige week werd echter duidelijk dat de besprekingen waren afgeketst, waarop de moedermaatschappij besloot de vestiging in Charleston geheel te sluiten. Deze ingrijpende sanering plus tegenvallende verkopen bezorgen Smit Trafo in het boekjaar 1995 een verlies van 47 miljoen.

Uit het jaarverslag blijkt dat de verkoop op het allerlaatste moment moet zijn mislukt. De directie van Smit had toen al laten optekenen: 'Het doet ons genoegen te kunnen melden dat wij er in geslaagd zijn om onze complete fabriek in Charleston te verkopen.' Bij de herziening van het jaarverslag, nadat de besprekingen waren afgebroken, werd de bewuste passage over het hoofd gezien. 'Een stommiteit', zegt een woordvoerder.

De koper met wie Smit vrijwel rond was, is een groep onder leiding van William D. Brewer. Deze zakenman heeft volgens het jaarverslag 'een jarenlange ervaring in de Amerikaanse transformatorenmarkt en geniet een goede reputatie'. Het was de bedoeling dat het vernieuwde Charleston en Smit Nijmegen met een gezamenlijke verkooporganisatie de Amerikaanse markt zouden bedienen.

De aandeelhouders van Smit stemden eind juni in met latere publicatie van de jaarcijfers, omdat bestuursvoorzitter M. van der Veen meer tijd nodig had voor de besprekingen over Charleston. 'We zitten nog midden in de onderhandelingen, maar het ziet er goed uit', hield Van der Veen de aandeelhouders toen voor.

Smit heeft een slechte reputatie bij de beleggers. Direct na de beursgang in oktober 1994 meldde het bedrijf enkele onverwachte tegenvallers. De beurskoers van het aandeel stortte in, waarop de ABN Amro, die de beursgang had begeleid, zich gedwongen zag beleggers schadeloos te stellen. Dat kostte de bank liefst 60 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden