Smerige verkiezingsstrijd was groot feest voor Chinese partijpers

'De onvoorspelbaarheid aan de macht. Krankzinnig.' Fang Shunli (37) staat met een pilsje in de hand hardop mee te rekenen met CNN. Ze had op Hillary Clinton gerekend. 'Niet dat ik daar gelukkig mee ben: het is kiezen tussen twee slechteriken. Maar Hillary heeft tenminste wat ervaring.' Fang heeft een ochtend vrijgenomen van haar werk bij een farmaceutisch bedrijf om een uitslagenfeestje van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in de Zuid-Chinese stad Guangzhou bij te wonen.

Chinezen tijdens verkiezings uitslagen feestje georganiseerdbezoek door de Kamer van Koophandel in Guangzhou, China.Beeld WassinkLundgren

Voor de doctoraalstudenten internationale betrekkingen die opgewonden gillen bij elke staat die rood kleurt, zijn de verkiezingen een praktijkoefening van de lesstof. 'Trump is such a character!' Dat betekent niet dat hij een geschikte leider is, zeggen ze er nadrukkelijk bij. 'Dat is het probleem van democratie: mensen kiezen een leuk typetje, niet de beste leiders voor hun land.' Zelf snakken ze niet bepaald naar meer invloed op hun eigen politieke systeem, zeggen de twintigers. Ze willen niet met hun naam in de krant, want hun klasseleider luistert mee. Die constateert tevreden dat de overheidspropaganda van de afgelopen maanden goed is geland. De smerige verkiezingsstrijd was een groot feest voor de Chinese partijpers. Die greep elk Amerikaans schandaal aan om democratie naar westers voorbeeld 'op sterven na dood' te verklaren.

Chinezen tijdens verkiezings uitslagen feestje georganiseerdbezoek door de Kamer van Koophandel in Guangzhou.Beeld WassinkLundgren

De nationalistische tabloid Global Times vergelijkt de 'wereldschokkende' overwinning van Trump met de Culturele Revolutie, Mao Zedongs meedogenloze campagne tegen bureaucraten en de partij-elite, die China aan het randje van de afgrond bracht. Voor China is zo'n aardverschuiving in Washington geen slechte zaak, aldus het commentaar. Een Amerikaanse president zonder diplomatieke ervaring legt de focus op zakendoen, niet op politiek. 'Mocht Trump zijn hand overspelen met China, dan zal hij de gevolgen echter voelen', waarschuwt de krant. De gloriejaren van de Amerikaanse supermacht zijn al een tijdje voorbij, al heeft Washington dat zelf volgens Chinese media nog niet helemaal door.

Internationale reactie

Links politiek Den Haag geschokt door winst Trump. Lees hier het hele artikel.

In Afrika overheerste de teleurstelling van burgers over de winst van Donald Trump. Maar bij Afrikaanse leiders kan Trump mogelijk op de nodige sympathie rekenen.

Donald Trump is gekozen tot de 45ste president van de Verenigde Staten. In dit liveblog leest u het laatste nieuws.


De officiële overheidsreactie is kort en neutraal: beide landen zullen 'vlijtig aan gezonde en stabiele verhoudingen werken', aldus Lu Kang, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Chinese top zou een lichte voorkeur voor Trump hebben, omdat Peking geen last wil hebben van een Democraat die buitenlandse politiek in China's achtertuin voert, of Amerikaanse zieltjes wint door aanvallen op het Chinese mensenrechtensituatie.

In principe houdt China niet van alle onzekerheden die Trump met zich meebrengt, maar ambitieus als Peking is, ziet China ook de mogelijkheden als de VS onder Trump zich op zichzelf terugtrekken. China stapt dan in het machtsvacuüm. Niet als de oriëntaalse versie van een internationale politieagent, maar als economische supermacht waar de rest van de wereld omheen circelt.

Beeld WassinkLundgren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden