NieuwsVerenigde Staten

‘Smerig’ en ‘pro-terroristisch’ – Trump opent wederom de aanval op Democratisch viertal

Voor de derde dag op een rij heeft president Trump uitgehaald naar vier Democratische parlementariërs. De president beschuldigde ze dinsdag van ‘hatelijke, smerige anti-Amerikaanse en pro-terroristische’ uitspraken. De aanvallen laten zien dat Trump het ‘linkse’ viertal in de verkiezingen volop gaat gebruiken tegen de Democraten.

Ilhan Omar bekritiseert Trumps uitspraken terwijl haar Democratische collega Alexandria Ocasio-Cortez luistert. Beeld AP

De nieuwe aanvallen, in een serie tweets, kwamen uren nadat de vier Congresleden voor het eerst gezamenlijk hadden gereageerd op Trumps harde woorden. Sinds zondag roept de president dat de progressieve Democraten, onder wie de eerste vrouwelijke moslimparlementariërs, beter kunnen vertrekken naar ‘waar ze vandaan komen’ als de VS ze niet bevalt.

Met zijn wederom buitengewoon felle uitspraken, die door critici als racistisch worden bestempeld, gaf Trump dinsdag aan dat hij er niet over peinst in te binden. Niet hij maar het viertal was de grote boosdoener, twitterde de president. ‘Zij hebben de meest walgelijke, hatelijke en afschuwelijke dingen gezegd’, aldus Trump, doelend op onder anderen Ilhan Omar die de afgelopen maanden werd beschuldigd van antisemitische uitspraken. 

Ook verwees hij naar haar collega Rashida Tlaib, die begin dit jaar na haar beëdiging, over Trump zei dat ‘we deze motherfucker gaan afzetten’. Trump: ‘Als je achter de President, het Land en de Vlag aangaat, dan zal hij zich verdedigen. Als je ons land haat, of je er niet gelukkig voelt dan kan je vertrekken!’

‘Rotzooi’

Op maandagavond laat haalden de vier Democraten, onder wie de ster van de progressieve partijactivisten Alexandria Ocasio-Cortez, zelf hard uit naar Trump. ‘Dit is de agenda van witte nationalisten’, aldus Omar over de presidentiële aanvallen. Ze noemde zijn taalgebruik ‘schaamteloos racistisch’.

Het viertal zei dat er ‘rotzooi’ uit de mond van Trump kwam. Ayanna Pressley weigerde hem president te noemen en sprak over Trump als ‘de bezetter van het Witte Huis’. Ocasio-Cortez: ‘Hij weet niet hoe hij zijn beleid moet verdedigen, dus valt hij ons persoonlijk aan.’ Omar, die als jonge Somalische vluchteling naar de VS kwam, vond dat het moment was aangebroken om een einde te maken aan Trumps presidentschap. ‘De tijd is nu gekomen om deze president af te zetten', zei ze.

De Democraten, die zichzelf ‘de Groep’ noemen, kwamen in actie nadat Trump maandag eerder op de dag voor de tweede keer hard was uitgevallen naar ze. Hij citeerde onder andere zijn partijgenoot senator Lindsey Graham die de groep ‘een stelletje communisten’ noemde. ‘Wij zullen nooit een socialistisch of communistisch land worden’, twitterde de president, een duidelijke verwijzing naar Ocasio-Cortez die zichzelf een ‘democratische socialist’ noemt. Trump: ‘Het gaat hier om de liefde voor Amerika.’

Tijdens een bijeenkomst in de tuin van het Witte Huis, haalde president Trump maandag opnieuw hard uit naar de vier Democraten. ‘Als je constant klaagt, kan je nu meteen vertrekken', zei hij. ‘De meeste mensen zijn het ook met mij eens.’Beeld AP

Rode lap

De parlementariërs, in het bijzonder Omar en Ocasio-Cortez, werken als een rode lap bij Trump en zijn aanhangers. Omar ligt al maanden onder vuur vanwege haar uitgebreide kritiek op Israël, iets wat eigenlijk not done is in de Amerikaanse politiek. Ook sprak ze volgens critici geringschattend over 9/11 toen ze de bloedige aanslagen omschreef als ‘iets wat sommige mensen hebben gedaan'. 

‘Zij is levend bewijs dat ons immigratiebeleid gevaarlijk is geworden voor ons land’, zei Fox News-presentator Tucker Carlson vorige week over OmarOpvallend is dat deze aanval plaatsvond slechts vier dagen voordat Trump met zijn harde kritiek kwam. Carlson is een van de Fox News-presentatoren naar wie de president regelmatig luistert. De aanval van Trump lijkt veel op die van Carlson. 

Volgens de Fox-presentator moet Omar dankbaar zijn dat ze in de VS werd opgevangen. ‘Maar ze is niet dankbaar’, aldus Carlson. ‘Helemaal niet. Ze haat Amerika meer dan ooit, na alles wat Amerika voor Omar en haar familie heeft gedaan. Omar reageerde door Carlson een ‘racistische gek’ te noemen. 

Ocasio-Cortez wekt voortdurend wrevel bij de Republikeinen vanwege haar radicale uitspraken en voorstellen, onder andere op het gebied van het milieu. De laatste weken trok ze de aandacht door de opvangplekken voor migranten aan de grens met Mexico te vergelijken met ‘concentratiekampen’. Ook binnen haar eigen partij werd die uitspraak niet gewaardeerd. Vorige week botste het viertal met de Democratische leider Nancy Pelosi. ‘Het zijn vier personen en dat is ook hoeveel stemmen ze hebben', aldus Pelosi over hun invloed in de partij.

Door ze af te schilderen als radicaal links en on-Amerikaans, hoopt Trump een gevoelige snaar te raken bij de gewone Amerikanen in de strijd om zijn herverkiezing. ‘Ze zijn voor altijd getrouwd met de Democratische Partij’, twitterde de president dinsdag triomfantelijk over het viertal. ‘Tot ziens in 2020.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden