Recept

Smeltend-zoete avocado in koffiesaus

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: avocadomousse met koffie en room. Nagerecht voor 4 tot 5 personen.

Beeld Loethe Olthuis

Na mijn studie werkte ik een jaar als stewardess bij Martinair. Ik ga meteen ruzie zoeken met iedereen die beweert dat een stewardess alleen een 'serveerster in de lucht' is, al was de baan toen waarschijnlijk wel avontuurlijker dan nu.

Alles heb ik meegemaakt: haperende motoren boven de Atlantische Oceaan, met messen zwaaiende Nigerianen en Indonesische pelgrims die kippen wilden slachten op het gangpad. Het hoogtepunt was de nacht die ik, helemaal alleen, op de vleugel van een DC10 heb doorgebracht op het vliegveld van Dubai, onder de warme, glasheldere sterrenhemel.

Hoe zat het met het eten, vraagt u zich nu waarschijnlijk af. Ik moet bekennen dat onze vliegtuigmaaltijden niet opwindend waren, maar als we tijdens de bedevaartsvluchten van Indonesië naar Mekka in Saoedi-Arabië, ons 'vrachtje' hadden afgeleverd, vlogen we terug naar Soerabaja. Daar konden we twee dagen uitrusten en eten. En wat voor eten! Overdag gingen we naar de markt voor versgeroosterde geitensaté in bananenblad, groentensajoers met kleefrijst en gebakken vis met rode pepertjes. 's Avonds bestelde ik in het barretje om de hoek altijd hemelse, smeltend-zoete avocado in koffiesaus.

Ik heb geen espressomachine, daarom gebruik ik espresso-instantkoffie. Ik heb voor dit toetje koffie 'gezet' van 100 ml water met anderhalve Nescafé espressostick en 1 volle eetlepel basterdsuiker; u kunt ook goela djawa (Indonesische palmsuiker) gebruiken. Maak gruisijs door ijsblokjes in een (schone) theedoek te rollen en fijn te stampen met een hamer, deegroller of (lege) fles.

Bereiding

Klop de slagroom lobbig met 2 eetlepels basterdsuiker. Zet in de koelkast. Halveer de avocado's en schep het vruchtvlees uit de helften. Pureer, met een staafmixer of in een blender/keukenmachine, de avocadostukken met limoensap en 3 eetlepels basterdsuiker glad. Dek het oppervlak goed af met plastic folie en laat een uur in de koelkast wat opstijven. Neem wijde coupes of mooie schaaltjes. Doe onderin een lepeltje gruisijs en schep in elke coupe wat avocadomousse (met een ijsbolletjeslepel). Schenk de koffie om de mousse heen en schep ten slotte voorzichtig een laagje slagroom over de koffie, zodat de koffie en room niet mengen. Rasp er wat sliertjes limoenschil over. Eet direct.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

125 ml slagroom
5 eetl witte basterdsuiker
2 goed rijpe avocado's
2 tot 2,5 eetl limoensap (afhankelijk van de avocadogrootte)
100 ml koude sterke zoete (espresso)koffie
versgeraspte (biologische) limoenschil
extra: ijsbolletjeslepel, schaaf- of gruisijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden