Smells like team spirit

Vriendenteam ASWH 5 wil in All Stars 2 figureren. De voetbalfilm appelleert aan dat typische wat-zijn-wij-toch-leuk-en-gezelliggevoel.

'Hoe lager het elftal, hoe groter ze de shirts maken.' Wiljan Ritmeester (36) klopt op een fictief buikje onder het glanzende nylon. 'Dan kunnen we nog een beetje groeien.' Naast hem tapet aanvoerder John van der Wulp (36) zijn beide enkels in. Op de bank aan de overkant is een teamgenoot bezig met zijn knieën.


'We zijn allemaal nog hartstikke fanatiek hoor, maar iedereen mankeert tegenwoordig wel iets.' Marcel de Lang (36) geeft de bal met een handpompje wat extra lucht, tot hij naar tevredenheid stuitert op de tegelvloer van de kleedkamer.


Zo. De jongens van 't vijfde van ASWH in Hendrik Ido Ambacht zijn klaar voor de Old Stars competitie, een onderlinge wedstrijd op de dinsdagavond voor voetballers tussen 35 en 60 jaar. Onder het motto: je bent nooit te oud om een balletje te trappen.


Zo net in de kantine waren het nog mannen: John van der Wulp (36), accountmanager, Pieter Donkers (37), medewerker van DSM, Marcel de Lang (36), kapitein, Patrick van der Wulp (39), controller, Wiljan Ritmeester (36), 'in between jobs'.


Ze hebben alle soorten in het team, vertelt Pieter: 'Leraren, advocaten, boekhouders.' En op zaterdag voetballen ze samen, al jaren, sommigen al sinds de E-tjes. Op hun achttiende kwamen de meesten elkaar tegen in het tweede. Achttien jaar later zijn ze kampioen geworden met ASWH 5, 'het vijfde', in de reserve 5e klasse.


Trots zijn ze, op hun team. En daarom doen ze, samen met 528 andere amateurvoetbalteams, mee aan nog een andere competitie, georganiseerd door de Vriendenloterij: 'mijnteaminallstars.nl'. Het winnende team mag figureren in het vervolg op de voetbalfilm All Stars uit 1997 van Jean van de Velde, over de voetbalavonturen van de jongens van Swift Boys. Het vervolg gaat Old Stars heten, toevallig net als de competitie in Hendrik Ido Ambacht.


Het is niet ondenkbaar dat Old Stars net zo'n succes wordt als All Stars vijftien jaar geleden. Herkenbaarheid is het toverwoord. De jongens van Swift Boys staan model voor de tienduizenden mannen die iedere zaterdag- en zondagochtend de Nederlandse velden bevolken. Ze geven een gezicht aan het gedroomde vriendenteam van jongens die elkaar man hebben zien worden. Nog steeds binden ze elke zaterdag hun tas op de bagagedrager, fietsen ze naar de club, voetballen ze een potje en drinken ze daarna tot na zonsondergang bier in de kantine.


De romantiek van voetbalvriendschap voelen de teams zelf misschien nog wel het beste. Alle teams die meedingen naar een rol in de film vinden hun ploeg het grappigst en gezelligst: ASWH 5, Zwammerdam 6, HZVV 4. In Hendrik Ido Ambacht hebben de voetbalvrienden hun mond vol van kameraadschap. Marcel: 'Het gaat toch om het sociale.' John: 'We kennen elkaar al zo lang.' Marcel: 'De vrouwen spreken ook zonder ons af. Zij weten hoe het zit, de zaterdag is heilig.' Wiljan: 'Wij zijn echte vrienden, echte Ambachters.'


De overeenkomsten tussen Swift Boys en ASWH 5 kloppen tot in de details. Een ietwat knullige shirtsponsor bijvoorbeeld draagt bij aan het imago van een sfeervol vriendenteam. De mannen van Swift Boys worden, zowel in All Stars als in Old Stars, gesponsord door Harry's Tuincentrum. De shirts zijn op internet te verkrijgen en populair onder bijvoorbeeld zaalvoetbalvriendenteams. Op de shirts van ASWH 5 prijkt het logo van een dimsumzaak uit Hendrik Ido Ambacht, gerund door twee Italiaanse broers die beiden in het elftal spelen. Ritmeester: 'De dimsum-maffia.'


Ook dat is een overeenkomst met All Stars, de typetjes. Wiljan is de betweter. 'Hij heeft vroeger bij de selectie gezeten, maar nu lult hij meer dan dat hij loopt', Marcel is de herrieschopper, John de trouwe aanvoerder en Patrick 'De enige Ajacied'. Dat laatste kan natuurlijk eigenlijk niet, in een dorp onder de rook van Rotterdam. Maar met z'n zoon, acht maanden oud, komt het goed, denkt Marcel. 'Hij lacht heel hard als we Feyenoord tegen hem roepen.'


In Old Stars gaan de Swift Boys op 'trainingskamp' in Barcelona. Getraind wordt daar niet, wel gezopen. Deze formule hanteert ASWH 5 al jaren. 'We noemen het trainingskamp zodat de vrouwen het goed vinden als we er een weekend tussenuit gaan', zegt Wiljan. 'Voor de vorm namen we altijd nog een bal mee.' Dit jaar hoeft dat niet eens meer, omdat een teamgenoot een beter eufemisme heeft bedacht: 'theorieweekend.' Ze gaan naar Manchester, in het weekeinde van de Champions Leaguefinale.


Vorig jaar zijn ze niet gegaan, omdat er te veel vrouwen zwanger waren. Rietmeester: 'Tegelijk, dat hadden we zo uitgestippeld.' Wiljan, één van de weinige kinderlozen, beklaagt zich: 'Vroeger ging het over drank en vrouwen, nu alleen maar over baby's.'


Als aanvoerder John in de kleedkamer alle waardevolle spullen, telefoons, gouden armbanden, iPods en sigaretten heeft verzameld in een plastic zak, trekken ze in slagorde naar buiten. De tegenstander loopt al warm. Ze spelen vanavond zeven tegen zeven, op een half veld.


De wedstrijd begint als de aanvoerder van de tegenstanders op z'n vingers fluit. Een scheidsrechter is er niet en is ook niet nodig. De Old Stars houden het beschaafd, wellicht omdat de tegenstanders gemiddeld tien jaar ouder zijn.


Mede daarom walst het vijfde fluitend over ze heen. Wiljan vindt toch dat er wel serieus moet worden gevoetbald, ook bij 3-0 voor. 'Makkelijk jongens, kijk naast je, NAAST JE!' En tegen Marcel: 'Even serieus blijven, hoor, anders ga je maar wisselen.' Ondertussen keuvelen keeper John en invaller Kolo Mulbah (33) over vrouw en kinderen. Het vijfde wint met 5-1. Nog één keer winnen, dan hebben ze ook de Old Stars-competitie in hun zak.


Als ze even later naar het clubhuis lopen, heeft Marcel een hoofd als een boei. 'Voor m'n gezondheid doe ik het niet, dat voetballen.' Wel voor de gezelligheid: 'Jongens, één biertje nog, hè? Omdat het dinsdag is.'


Vandaag maakt de Vriendenloterij bekend welk van de 528 amateurteams die zich aanmeldden mee mag spelen in de film All Stars 2, Old Stars. Na de dood van Antonie Kamerling, Hero in All Stars, stond de vervolgfilm een tijdje op losse schroeven. In overleg met Kamerlings weduwe Isa Hoes werd besloten het script te herschrijven en de film alsnog uit te brengen. De film komt in oktober uit.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden