Smeets

PETER MIDDENDORP

Uit de mond van Mart Smeets is iedere zin een objet trouvé. Soms lijken zijn woorden alleen maar uitgesproken om columnisten van kopij te voorzien. Je kunt ze zo overschrijven. Er iets aan veranderen, zou zonde zijn.

Het is verleidelijk uit zijn oeuvre te citeren, maar de taal van Smeets is al vaak bespot, en vermoedelijk zelfs genoeg.

Eentje dan: 'Deze krachtmens Cancellara wil op vakantie met zijn vrouw. Dat is zijn andere kant, zijn zachte kant. Cancellara zegt: ik wil niet alleen bekendstaan als die verschrikkelijk grote sportman. Ik ben ook een andere mens. En met die andere mens hebben wij niets te maken. Dat vind ik een juiste constatering. Zijn vader zegt: jij doet dingen in huis, dat zijn vrouwendingen. Cancellara staat zo anders in het leven.'

Volgens Smeets staat elke renner anders in het leven, en dat zou zomaar eens kunnen komen doordat hij zelf een beetje anders in het leven staat; iets meer dan gemiddeld als een poseur misschien. Maar het is ook een prettig bewijs van zijn eeuwig enthousiasme. Ik kijk en luister al decennia naar Smeets - niemand brengt samenvattingen van koersen beter en aanstekelijker tot leven dan hij.

Dit is zijn laatste Tour. Volgend jaar moet hij met pensioen. De politieke partij 50Plus heeft hierover publieksonderzoek verricht en een persbericht uitgebracht. Het is vermoedelijk om andere redenen, en het blijft verder gewoon een ego- istische rotpartij, maar ik ben het wel erg met ze eens dat ze Smeets bij de NOS beter op de schouders kunnen nemen dan hem een beetje gedwongen met pensioen te sturen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden