Smaragdgroene waterkerssoep

Beeld Getty Images

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Smaragdgroene waterkerssoep (voorgerecht voor 6 personen)

Belgen eten waterkers. Bij alles. Daarvan was ik overtuigd, eind jaren zeventig. Ik had immers een stevig zestal kookboeken gekocht, De goede keuken, waarin bij opmerkelijk veel recepten de suggestie kwam om er waterkers bij te serveren. Het was veel, veel later dat mij begon op te vallen dat Belgische supermarkten niet uitpuilden van het spul. Een ernaar gevraagde Vlaming was stomverbaasd. 'Waterkers? Dat eet ik nooit.'

Vervolgens bezocht ik reportage-opdrachtgewijs een kweker in de Vlaamse Ardennen, maar die maakte pillen van zijn kweek, tot heil der mensheid. Het gewas vers verkopen was geen doen, vond hij. In die jaren zeventig had ik het nooit geproefd. Niet te krijgen, bij ons.

Maar juist in die tijd werd kwekerij de Klispoel bij Nijmegen opgericht, die natuurlijk opwellend water uit de stuwwal achter Ubbergen gebruikt. Nog altijd is het voor Nederland een piepproductje, maar Albert Heijn en nog wat supermarkten verkopen het, van de Klispoel of uit het buitenland, soms biologisch, soms gewoon. Mooi. Waterkers smaakt mosterdachtig pittig, iets scherper dan rucola.

De plant groeit in stromend water en dat hebben we nu eenmaal nauwelijks. Je zou een beek kunnen imiteren met pompen, maar dat kan commercieel niet uit.

Vorige week vroeg een verkoopster op de markt in Tonnerre mij of ik geen bos cresson wou. Zomaar; ze moest er kennelijk vanaf. Dat vond ik wel mooi, nu kon ik eens één enkel keertje meedoen met het bezorgdoosprincipe: maak iets met wat je in je handen krijgt gedrukt. Het werd soep. Tot mijn verbazing bleef de waterkers na verhitting recht overeind, qua smaak dan. De scherpte was verdwenen; een intens, groen aroma bleef, verfijnd, artisjokachtig zonder naar artisjokken te smaken.

Ingredienten

- 400 g bataat (zoete aardappel) of pastinaak, geschild, in blokjes
- 1 teen knoflook, geplet
- 1.200 ml water
- 4 eetl. olijfolie
- 2 bouillonblokjes, paddestoel
- 225 g waterkers

Bereiding

Fruit de blokjes bataat met de knoflook een minuut of 3 aan in de olie. Voeg 1.200 milliliter water en de bouillonblokjes toe, breng aan de kook en laat zachtjes garen. Was de waterkers in ruim water en verwijder alleen de harde, dikke stelen. De meeste steeltjes mogen blijven. Snijd wat overblijft grof en voeg bij de soep. Kook nog 5 minuten en controleer of de bataat zacht is. Zo ja, pureer dan de soep met de staafmixer. Breng op smaak met witte peper en misschien zout. De soep is smaragdgroen. Wie wil, kan er een paar gebakken gamba's in laten dobberen, of een crouton met de primeurolijfolie (waarvan ik al een blik binnen heb, hoera!, dit wordt een olijventopjaar), maar nodig is het allerminst.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden