Column

Smallsteps haalt lekker wat extra geld binnen

De noodlijdende kinderopvangorganisatie Estro maakt een doorstart in afgeslankte vorm. De Britse kinderopvang Smallsteps neemt ongeveer twee derde van de 3600 medewerkers over. Beeld anp
De noodlijdende kinderopvangorganisatie Estro maakt een doorstart in afgeslankte vorm. De Britse kinderopvang Smallsteps neemt ongeveer twee derde van de 3600 medewerkers over.Beeld anp

Toen we een buitenschoolse opvang moesten kiezen voor onze zoon, hadden we de keuze uit drie locaties dichtbij huis. Een kleine opvang pal naast zijn school, een grote met een eigen speeltuin iets verderop en nog een kleine aan de andere kant van de wijk. Op één punt hadden we echter weinig keus: het zijn stuk voor stuk vestigingen van organisatie Smallsteps.

Smallsteps onstond vorig jaar toen het grootste kinderopvangbedrijf Estro failliet ging en er na een hoop schimmig gedoe een doorstart kwam. Intussen waren dure, ervaren leidsters ontslagen en minder rendabele vestigingen zonder pardon gesloten. Wij besloten destijds om voortaan in zee te gaan met kleinschalige opvang. Maar toen die niet in onze wijk zat, bleken we niet principieel genoeg om een eind om te rijden. Dan hadden we toch liever wat meer tijd met ons kind.

Inmiddels bezoekt het kind in kwestie met veel plezier de grote opvang met de speeltuin. Hij is er 's middags na school en in vakanties de hele dag. Ons contract is zo opgesteld dat we elke maand hetzelfde tarief betalen. Handig die spreiding, want anders zou de rekening tijdens de zomervakantie ineens fiks hoger zijn dan de rest van het jaar.

Alleen wees een buurvrouw me erop dat er nog een merkwaardige vorm van spreiding in het contract zit. Je betaalt namelijk voor elke dag precies hetzelfde tarief, terwijl de woensdag met zijn vrije middag veel meer uren opvang heeft dan de andere dagen. De buurman had er een weekend op zitten rekenen en geconcludeerd dat dit nogal ongunstig is als je kind alleen op dinsdag naar de opvang gaat. (Waarna de buren het contract alsnog tekenden, want ook zij wilden toch het liefste opvang in de buurt.)

Diezelfde avond pakte ik mijn ruitjespapier om het eens uit te pluizen. Onze zoon gaat bijvoorbeeld elke maandag naar de opvang. Tijdens schoolweken (veertig per jaar) is de locatie open van drie uur tot half zeven. In de schoolvakanties (twaalf weken per jaar) mag onze zoon van half acht tot half zeven komen. Er is geen hogere wiskunde voor nodig om te zien dat het voor de maandag in totaal om 272 uur per jaar gaat. Per maand kom je daarmee op 22,7 uur aan opvang.

Maar Smallsteps rekent op een andere manier, want wij krijgen een factuur voor 24,75 uur per maand. De truc is dat ze middelen over alle dagen van de week. Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag zijn precies hetzelfde qua openingstijden, maar op woensdagmiddag zijn de kinderen vrij van school. Die dagen mogen ze van kwart over twaalf tot half zeven naar de opvang. Voor de woensdag gaat het op jaarbasis om maar liefst 382 uur, oftewel 31,8 uur per maand. Het gemiddelde van de vijf verschillende weekdagen geeft 24,5 uur opvang per maand (blijkbaar zit in onze factuur nog ergens een bonuskwartier verborgen).

Om even concreet te worden: met een uurtarief van 7,11 euro zou een vol jaar opvang op woensdag ruim 2.700 euro kosten en de maandagen 'slechts' 1.900 euro. Het systeem smeert de extra kosten van de woensdag uit over de andere dagen. Onze zoon gaat op maandag, dinsdag en donderdag naar de opvang en wij betalen door deze manier van rekenen ruim vijfhonderd euro per jaar te veel.

Dit systeem zou nog enigszins eerlijk zijn als er op alle dagen evenveel kinderen naar de opvang kwamen, maar raad eens op welke dag het er altijd rustig is? Precies, de woensdag. Zo haalt Smallsteps door deze rekentruc lekker wat extra geld binnen. En wij ouders mopperen wel, maar hebben uiteindelijk weinig keuze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden