Smakelijk alternatief

Pittige erwtensoep

PAY-UUN HIU

Op de laatste dag van het jaar maken we het niet moeilijk, kerst was al zwaar genoeg. Tenminste, als ik afga op alle supermarktfolders, kerstrecepten, restaurantmenu's en de gedetailleerde beschrijvingen waarop mijn vrienden mij de dagen na kerst trakteerden. Wat een werk, wat een eten.

Vandaag wordt het dus een pan eenvoudige, maar stevige soep. Het treft dat er op de valreep dit jaar nog een heus vegetarisch soepboek bij de Volkskeuken is binnengekomen. Al roep je wel wat over je af als je een boek Veel soeps (uitgave in eigen beheer, zie wijsheidervaren.nl) noemt. Zonder nu direct de voor de handliggende reactie op die titel te geven, het boek van Christine Michon is wel voor een selecte groep liefhebbers - en niet van soep alleen.

Michon is yogadocente, werkte in de jaren zeventig korte tijd in een van de eerste Nederlandse macrobiotische restaurants, ze houdt zich bezig met ayurvedische voedingsprincipes en heeft al jaren een abonnement op het groentepakket van een biologische boerderij. In navolging van de adviezen uit Een leven lang fitraadt ze het af koolhydraten en eiwitten in één maaltijd te combineren.

Alternatieve kost die niet voor iedereen even makkelijk te verteren is en waarvan je moet houden, maar dat neemt niet weg dat Michon een smakelijke verzameling van honderd soepen en soepjes bij elkaar heeft gebracht, geordend naar de vier seizoenen. Bij de winter staat uiteraard erwtensoep, maar wel even anders: licht scherp door de groene peper en met een oosters smaakje door een combinatie van gember en komijnzaad.

Verwarm in een pan met een dikke bodem de olijfolie en bak daarin ui, knoflook, gember en komijnzaad tot de uien glazig zijn. Bak de groene peper even mee en voeg dan water, zout, erwten en de laurierblaadjes toe. De spliterwten hoeven niet geweekt; alleen afspoelen. Breng de soep aan de kook en laat ca. 45-60 minuten op een zacht vuur koken tot de erwten zacht zijn. Voeg de koolrabi en bleekselderij toe, laat ze 5-10 minuten meekoken tot ze beetgaar zijn. Roer de prei erdoor en laat die 5 minuten koken zodat die nog licht knapperig is. Haal de laurierblaadjes eruit en breng de soep op smaak met zout en peper.

Ingrediënten

3 eetl. olijfolie

2 grote uien, gesnipperd

3 teentjes knoflook,

fijngehakt

1 eetl.komijnzaad

1 eetl. verse gember, geschild en geraspt

1 groene peper, ontdaan van

zaadjes en zaadlijsten, fijngehakt

250 gr. spliterwten

1,5 liter water

3 laurierbladen

1 koolrabi, geschild en fijngesneden

1 kop bleekselderij, fijn gesneden

1 kop prei, in ringetjes

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden