SMAK: Paaseitjes

De prijs van alle eitjes is omgerekend naar de prijs per kilo. Het panel proeft blind. In het panel: Mac van Dinther, journalist van de Volkskrant, Jonah Freud, eigenares van de Kookboekhandel, Liesbeth van Stegeren, eigenares van Sancho Panza's, en Ans van Soelen, bonbonmaker van dessertwinkel Puccini....

Het gaat goed met het paasei, bijna te goed want de vraag is groter dan het aanbod en er dreigt een tekort aan chocolade-eitjes.

Nederlanders eten graag chocola. Tot vreugde van de fabrikanten gaan ze er steeds meer van eten. Het gekke van fabrikanten is dat ze nooit tevreden zijn. Veel chocolade verkopen is niet genoeg, ze willen steeds meer afzetten. Daarvoor is de paasmarkt reuze geschikt.

De afname van letters, beesten, kerstkransen is al vrij hoog, maar het paasei is nimmer zo populair geweest bij de consument. Het is pas sinds een jaar of tien gebruikelijk wekenlang vrolijke eitjes in een glazen schaal op tafel te zetten. De eitjesmakers vermoeden dat ze, met behulp van mooie verpakkingen en reclame, fiks wat consumenten tot het kopen van nog meer eitjes kunnen verleiden.

De verkoop gaat nu al zo goed, dat het paasei met Pasen een schaars artikel dreigt te worden. In hun enorme verkoopdrang doen makers en verkopers namelijk iets geks. Lang voordat iemand zelfs aan Pasen dènkt, proppen zij hun winkels al vol met donzige kuikens, gekleurde eitjes, paasbroden en eierverf. Met een beetje pech zit je in maart al eitjes te knabbelen, en met ongeduldige kinderen witte eieren te kleuren. Die gulzigheid kan zich tegen de winkeliers keren. Want dit jaar is de eitjesvraag onverwacht zo groot dat er rond Pasen een tekort dreigt.

Het panel kon gelukkig nog wel proeven. Zij kregen praliné-eitjes voorgezet. Praliné is een zachte nootvulling. Het panel is niet ontevreden. Eigenlijk zijn alle eitjes wel redelijk, hoewel het vernieuwde Baronie-ei de meeste lof krijgt.

De chocolade-producenten zinnen op nog een manier om meer waren af te zetten. Zij willen een beetje gaan rommelen met de samenstelling van chocola. Chocola bestaat uit cacaomassa, cacaopoeder, cacaoboter en suiker. (Melkchocolade bevat ook melkbestanddelen.) De producenten willen graag een deel van de cacaoboter - niet meer dan 5 procent - vervangen door een ander plantaardig vet.

Dat is aantrekkelijk, omdat chocola door die toevoeging een hoger smeltpunt krijgt. Het grote voordeel daarvan is het uitblijven van uitslag op chocola. Chocola smelt nogal snel. Dat is niet zo erg, maar als het buitenste laagje van een reep ooit een tikje gesmolten is geweest, krijgt de reep na verharding zo'n groezelige witte uitslag. Die uitslag doet niets af aan de smaak of kwaliteit, maar eters houden er niet zo van.

In sommige landen, zoals Engeland, mag wel plantaardig vet in chocola. In Frankrijk en Nederland mag dat niet. Om de eerlijke concurrentie te bevorderen, wil de choco-lobby dat de EU haar regels aanpast. Nederlandse chocolademakers vinden het oneerlijk dat Engelse fabrikanten in Nederland wel hun aangepaste chocola mogen verkopen. Erger is dat hèt chocola-land, Zwitersland, deze zomer ook ander vet in de chocola zal tolereren.

Er zijn tegenstanders die vinden dat chocola louter cacaoboter moet bevatten. De industrie die de cacaobonen perst en de cacao-producerende landen - dat zijn vooral ontwikkelingslanden - vrezen voor hun afzet. Zij bestoken de EU met redenen om de chocola te laten zoals hij is. Chocoholics hebben zich nog niet in de discussie gemengd. De toevoeging van een beetje ander plantaardig vet heeft geen invloed op de smaak. De ruzie woedt vooral tussen de cacao-producenten en de chocoladeverwerkers.

BARONIE

De praliné eieren, ¿ 17,50, van Baronie winnen met een zeven.

Volgens Van Soelen smaakt de vulling goed naar hazelnoot. Freud vindt ze lekker. Van Stegeren prijst de nootachtige smaak. Van Dinther roept ze uit tot zijn favoriet, vooral omdat de vulling lekker stevig is.

LINDT

De luxe-eitjes van Lindt, ¿ 39,50, behalen met een zes de tweede plaats.

Van Soelen proeft helemaal geen noot, maar prijst de kwaliteit van de chocolade. Van Dinther ontwaart nog net 'een vleugje noot'. Ook hij is tevreden over het omhulsel. Van Stegeren proeft in de verte wat vanille. Freud rept van 'een simpel eitje'.

JAMIN

De eitjes van Jamin, ¿ 24,50, vallen iets minder in de smaak, en krijgen niet meer dan een zes-min.

Freud vindt deze het lekkerst. 'Smelt niet zo snel in de mond, hier zit echt een hapje aan vast.' De rest is minder positief. Van Stegeren proeft boter, Van Soelen klaagt over een zwakke notensmaak, en Van Dinther vindt de chocola te hard en de vulling te zoet.

HEMA

De eitjes van de grootste banketbakker van Nederland, ¿ 19,50, kunnen het panel niet bekoren. Ze verliezen met een vijf.

Allemaal klagen ze over de omvang van de eieren. Ze zijn veel te groot, 'struisvogeleieren' noemt Freud ze. Daardoor valt de vulling dan weer extra tegen, want maar de helft van het ei bevat vulling. Oogt slordig en zuinig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.