Smaakt voedsel beter als je er een foto van maakt?

Slecht nieuws voor wie een hekel heeft aan foto's van eten op Facebook of Instagram: het einde van deze trend is waarschijnlijk niet in zicht. Eten smaakt namelijk daadwerkelijk beter als je er een kiekje van maakt. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Philadelphia en San Diego dat opgepikt werd door RTL Nieuws.

Beeld YouTube/IntoConnection

'De psychologie zit vol met dit soort experimenten', zegt Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Universiteit van Wageningen. 'Ze laten allemaal een soortgelijk effect zien: eten smaakt beter als je er bewust mee bezig bent en als je de voldoening op een actieve manier uitstelt.'

Het maakt daarbij niet uit wat je doet, als je maar íéts doet: zelfs een mooi tafelkleed verhoogt de waardering voor het voedsel. Het wetenschappelijke artikel meldt dat ook netjes: door participanten tot tien te laten tellen voor ze hun eten mogen verorberen, lukt het de Amerikanen hetzelfde effect te sorteren als met een foto maken.

Alleen bij ongezond voedsel

Opvallend was dat het effect alleen te zien was bij ongezond voedsel. Vrijwilligers die een gezonde fruitsalade voorgeschoteld kregen, hadden geen profijt van een geschoten kiekje. Werd dat gerecht vervangen door gekarameliseerde appels, dan droeg een foto opeens wél bij aan het eetgeluk.

Zelfs een tekstaanduiding bij een maaltijd kan het verschil maken. Bij een chocoladetaart met een gezond bijschrift kan een Instagramfoto achterwege blijven voor de smaakbeleving; bij een meer realistische beschrijving maakt het wel verschil.

Beeld Flickr/BrittReneePhotography

Genoeg vrijwilligers

Verrassend, zegt De Graaf: 'Mensen hebben blijkbaar nog steeds het idee dat ongezond lekker is en gezond niet. En bij voedsel dat je niet lekker vindt, werkt aandacht of uitgestelde voldoening niet. Onderzoek van ons laat zien dat die associatie wel aan het veranderen is: Wageningse studenten waarderen gezond voedsel wel degelijk.'

Volgens De Graaf is het onderzoek van Amerikanen op een goede manier uitgevoerd, met genoeg vrijwilligers. Of de studie echt iets bijdraagt aan gezonder eetgedrag, is een ander verhaal. 'Er wordt weinig onderzoek naar gedaan, maar het is maar zeer de vraag of zulke resultaten blijvend zijn. Zodra het foto nemen routine wordt, is het positieve effect verdwenen. Het is nauwelijks mogelijk om met dit soort uitkomsten iemands gedrag bij te sturen, om bijvoorbeeld blijvend gezonder te eten.'

Blijf dus foto's maken van je eten, maar niet te vaak.

Oordeel: dit klopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden