Smaakmakers

We schreven vorige week dat men om een gratis paddestoelenbouillonblok zou kunnen bedelen bij Knorr (van Bestfood dat van Unilever is) per e-mail of brief, maar het e-mailadres dat we van het Unileverkantoor in Rotterdam kregen is niet goed....

Nederlanders die de weg niet weten naar leuke eigenwijze winkeliers die zelf lekkere spullen importeren, worden gediscrimineerd, niet door de bouillonindustrie maar door supermarkten die zelf uitmaken welke smaken en geuren hun klanten wel en niet mogen gebruiken in de keuken.

Met goed geconserveerde paddestoelen uit bos en duin kan ook een voorraad smaakmakers worden aangelegd, maar lang niet alle paddestoelen zijn er geschikt voor. We vinden voor opmerkelijk lage bedragen dezer dagen prachtige verse cantharellen bij groothandels. Ze komen uit Frankrijk, volgens de kistjes. Dat hoeft niet zo te zijn, in Frankrijk is een levendige handel in verse paddestoelen van overal vandaan. Verleiding is er om een kistje te kopen en te bewerken voor de opslag, zodat de smaak de kerst haalt. Maar de opwindende smaak en geur van cantharellen laat zich slecht vangen. Gedroogde cantharellen zijn een teleurstelling voor wie ooit verse at. Eekhoorntjesbrood kan het hebben. Gedroogde uit Italië steken de verse van de Veluwe naar de kroon.

Een lezeres uit Nijmegen vraagt of de blokken shitakebouillon uit een Chinese toko dezelfde zijn als de beruchte paddestoelenblokken waar op deze plek vaak over geschreven wordt. Nee. De smaak is anders dan die van de roemruchte eekhoorntjesbouillonblokken van onze voorkeur. En wat moet ik er mee, vraagt lezeres uit Nijmegen.

Goochelen! Het begint al met het blok zelf. Daar zit maar weinig paddestoel in, maar met oppepper (waar niet iedereen even goed tegen kan, mensen met een allergie lopen er een rooie kop mee op) is er een fantastische smaak uit de hoed getoverd.

Mensen met een eigen groentetuin zitten nu met een overvloed aan verse groente. Daarmee kan dezelfde goocheltruc worden uitgehaald die koks in kleine Franse en Spaanse hotels met succes uithalen. Ze maken van alle restanten een gladde overheerlijke soep waar de volgende dag het diner mee begint.

Doe alle groente waar u zich geen raad mee weet in een pan water en kook alles gaar. Laat een machine er een dunne gladde soep van slaan, desnoods even door een zeef. Maak de puree op gewenste smaak met peper, zout en een blok (paddestoelen)bouillon. Maar zwijg er over. Dat is de kracht van de goochelaar, zijn onwetend publiek staat paf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden