Sluiting van Organon uitgesteld

Amsterdam -De sluiting van de activiteiten van Organon Biosciences in Oss is uitgesteld tot half februari. Het bedrijf krijgt langer de tijd om alternatieven te onderzoeken voor een mogelijke doorstart.


Dit hebben moederbedrijf MSD, de directie van Organon, de ondernemingsraad, de vakbonden en de raad van commissarissen vrijdagmorgen bekendgemaakt. De baanonzekerheid voor de 2.100 werknemers blijft hiermee langer voortbestaan.


Volgens Joep Pluymen, sinds november algemeen directeur van Organon Biosciences BV en directielid van MSD Nederland, is hoop voor de medewerkers gerechtvaardigd 'zolang er geen negatieve uitkomst is'.


Pluymen wil geen mededelingen doen over de status van het alternatievenonderzoek. Op geruchten over buitenlandse overnamekandidaten wil hij niet ingaan. Ook laat hij in het midden of er meer tijd nodig is voor lopende onderhandelingen of dat onderhandelingen zijn vastgelopen waardoor nieuwe alternatieven moeten worden onderzocht.


Organon en de betrokken partijen kregen in september na aanhoudend verzet van werknemers en commissarissen groen licht van de directie in de Verenigde Staten om tot eind van het jaar alternatieven voor sluiting te onderzoeken. Doel is hoogwaardig onderzoek in Nederland te behouden en de werkgelegenheid van ruim 2.100 hooggeschoolde onderzoekers en productiemedewerkers te garanderen.


Pluymen zegt 'enorm te sympathiseren' met de 'zeer emotioneel betrokken' werknemers van Organon. 'Onze medewerkers worden al sinds de beursgang geconfronteerd met emotie en onzekerheid. Ik hoop dat ze er begrip voor hebben dat ik nu geen duidelijkheid kan geven.'


Parallel aan dit onderzoek naar doorstartmogelijkheden, onderzoekt een taskforce de mogelijkheden voor de oprichting van een Life-Sciences park. In deze taskforce zijn ook de ministeries van Volksgezondheid en van Economische Zaken en lokale overheden betrokken.


De situatie bij Organon doet denken aan die bij NedCar. Ook daar gaan vakbonden, directie en regionale overheden op zoek naar overnamekandidaten. De eigenaar van NedCar, het Japanse Mitsubishi, maakte donderdag bekend dat NedCar geen nieuwe Mitsubishi-modellen meer mag bouwen. Na 2012 zien de Japanners voor NedCar hoogstens nog toekomst als assemblagefabriek.


Dany Jacobs, hoogleraar industriële ontwikkeling en innovatiebeleid aan de Universiteit van Amsterdam, vindt het opvallend dat de eigenaren van Organon en Mitsubishi hun oren laten hangen naar het personeel. 'Kennelijk voert Organon serieuze gesprekken met een overnamekandidaat. Anders kan ik niet verklaren dat MSD opnieuw akkoord gaat met uitstel. MSD heeft wel belang bij een overname, want dan krijgen ze nog wat voor Organon en vermijden ze een dure afvloeiingsregeling.'


De houding van Mitsubishi kan Jacobs minder goed plaatsen. 'Wel besluiten dat er geen nieuwe auto's worden gebouwd, maar niet zeggen wat je dan wel met NedCar wilt. Misschien hopen ook zij dat zich een overnamekandidaat meldt.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden