Sluiting Schiphol van de baan na vonnis

Schiphol kan de laatste weken van het jaar gewoon open blijven. Sluiting van banen om de geluidsoverlast te beperken is niet nodig....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Tot deze uitspraak kwam rechter D. Allewijn maandag in een kort geding dat was aangespannen door vier milieuorganisaties. Ze eisten van het ministerie van Verkeer dat de wettelijke bepalingen rond Schiphol dit jaar strikt gehandhaafd zouden worden.

De situatie is zo gecompliceerd dat de rechtbank advies heeft ingewonnen bij een onafhankelijke commissie om de geluidsoverlast rond Schiphol duidelijk te krijgen.

Pogingen van de rechter om de partijen bij elkaar te brengen, mislukten. Hij heeft daarop zelf de knoop doorgehakt en besloten dat de luchthaven dit jaar geen banen hoeft te sluiten.

Rechter Allewijn stelt dat minder mensen last krijgen van vliegtuiglawaai dan is bepaald in de aanwijzing Schiphol. De minister loopt met die aanwijzing vooruit op nieuwe wetgeving en in vergelijking daarmee neemt de geluidsoverlast af, ook als op Schiphol de rest van dit jaar vliegtuigen blijven landen en opstijgen.

Volgens de oude regels neemt de hinder wel toe en zou gedogen niet mogen en de luchthaven tijdelijk dicht moeten. De rechter heeft daarvoor niet gekozen. Dat de Buitenveldertbaan voor de rest van dit jaar 's nachts is gesloten, noemt de rechter een signaal dat Schiphol serieus werk wil maken van het beperken van het vliegtuiglawaai.

De milieuorganisaties zijn verbaasd en teleurgesteld over de uitspraak. 'Het is een zware slag voor de mensen in de regio, die een fikse dosis extra geluid te verwerken krijgen.' De luchthaven en de KLM zijn tevreden over de uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden