Sluiting kolencentrales is kartelafspraak

De gefaseerde sluiting van vijf kolencentrales die is afgesproken in het Energieakkoord is in strijd met de regels die concurrentiebeperking tussen bedrijven verbieden. Zoals de maatregel nu is vormgegeven is het een afspraak tussen bedrijven, en dus een kartelafspraak. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag.

Een energiecentrale op de Maasvlakte.Beeld ANP

Door de afspraak zou ongeveer 10 procent van de Nederlandse productiecapaciteit van elektriciteit worden gesloten. 'Dit zou een grote stijging van de elektriciteitsprijs voor de consument tot gevolg hebben', zegt de toezichthouder.

ACM zegt geen reden te zien om een uitzondering te maken voor het plan, omdat het milieuvoordeel hiervan te beperkt is om de nadelen voor de consument te compenseren. 'Het is aan de bij het akkoord betrokken partijen om te bezien welke maatregelen in het belang van het milieu wel mogelijk zijn. Liefst zijn dat ook maatregelen waar de consument beter van wordt', aldus Henk Don, bestuurslid van de ACM.

De kartelwaakhond wijst erop dat de vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) door de sluiting van de centrales in het huidige voorstel wordt tenietgedaan doordat de emissierechten ergens anders gebruikt kunnen worden op de Europese markt voor CO2-rechten. De uitstoot wordt dus niet verminderd maar verplaatst, stelt ACM vast.

Kamp zet sluiting door
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is niet van plan af te zien van de sluiting van de centrales. Kamp gaat nog met de ACM praten en zal het onderwerp ook in Brussel bespreken. Maar de sluiting van de centrales wil hij doorzetten want 'dat is een belangrijk onderdeel van het Energieakkoord'.

Losse schroeven
Natuur- en milieuorganisaties zijn bang dat ACM een deel van het Energieakkoord op losse schroeven zet. Zij roepen alle bij de overeenkomst betrokken partijen op opnieuw naar de onderhandelingstafel te komen om snel samen een oplossing te vinden.

Dat lieten Greenpeace, Natuur & Milieu, Milieudefensie, Wereld Natuur Fonds en de Natuur en Milieufederaties donderdag in een gezamelijk persbericht weten. De organsaties zijn het niet eens met de conclusie van ACM dat de sluiting van de kolencentrales in strijd met de mededingingswet zou zijn.

'ACM zegt dat het sluiten van de vijf kolencentrales een afspraak is tussen de energiebedrijven. Dat klopt niet. Het is een afspraak tussen alle partijen van het energieakkoord', stelt een woordvoerder van Natuur & Milieu. Ook het argument dat de prijs voor elektriciteit zal stijgen door het wegvallen van concurrentie is volgens hem onjuist.

De natuur- en milieuorganisaties vinden dat de ACM lijdt aan tunnelvisie. 'In Duitsland ligt de stroomprijs nu veel lager dan in Nederland, mede door de hoeveelheid windenergie die in ons buurland wordt opgewekt. Als windmolens eenmaal stroom produceren, kunnen ze dat tegen veel lagere variabele kosten dan gas- en kolencentrales en daardoor zullen ze een prijsverlagend effect veroorzaken. Dit prijsverlagende effect van meer wind op zee is door ACM ten onrechte volledig genegeerd', staat in hun verklaring.

Henk KampBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden