Sluipschutters hebben nu volgens Moslimbroeders vrij spel in Egypte

In Egypte zijn dinsdag ten minste negen doden gevallen onder aanhangers van de Moslimbroederschap. Hun demonstraties tegen het afzetten van president Mohammed Morsi eerder deze maand nemen toe in omvang en intensiteit.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - De Egyptische autoriteiten reageren daar niet alleen met traangas op, maar ook door met scherp te schieten, stellen de Moslimbroeders. De meeste doden vielen gisteren bij een sit-in nabij de universiteit van Caïro. De negen demonstranten zijn volgens de Moslimbroeders doodgeschoten door sluipschutters, die door de politie geen strobreed in de weg werden gelegd.

De autoriteiten lieten zich over de toedracht niet uit, maar erkenden het dodental. Ook zijn er sinds maandagmiddag 86 mensen gewond geraakt bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van Morsi, die elkaar met vuurwapens, flessen en stenen te lijf gaan. Het oplopende aantal doden en gewonden lijkt olie op het vuur: veel aanhangers van Morsi gaven dinsdag aan opnieuw te zullen betogen na de iftar, de maaltijd na zonsondergang die het dagelijkse vasten breekt tijdens de ramadan.

De Moslimbroederschap houdt vast aan de eis dat Morsi weer zijn positie als president moet terugkrijgen. Sinds hij op 3 juli door het leger werd afgezet, wordt Morsi vastgehouden op een onbekende lokatie. Zijn familie deed deze week een beroep op het Internationale Strafhof om opheldering te verkrijgen over zijn lot. Diverse landen hebben op zijn vrijlating aangedrongen, waaronder de VS. In de ogen van de Moslimbroederschap zitten de Amerikanen juist achter de val van hun leider, omdat de VS zouden hebben ingestemd met het ingrijpen door het Egyptische leger.

De interim-regering die na de val van Morsi is geïnstalleerd, staat voor de taak het toenemende straatgeweld in te dammen. De veiligheid moet worden afgedwongen door ordetroepen waarvan het functioneren niet alleen door de Moslimbroeders wordt bekritiseerd. Ook Amnesty International is kritisch over hun optreden. De mensenrechtenorganisatie klaagt over geweld in het dorp Nagaa Hassan, ongeveer 500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro. Daar werden op 5 juli christenen belaagd en vier van hen vermoord door een menigte moslims. Veiligheidstroepen ondernamen vrijwel niets om het geweld te stoppen.

De Arabische zender Al Jazeera uitte gisteren eveneens kritiek op de Egyptische autoriteiten, omdat haar journalisten systematisch geïntimideerd zouden worden. De autoriteiten vinden dat Al Jazeera sympathiseert met de Moslimbroeders.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden