Slowakije wil geen onafhankelijk Kosovo

Slowakije heeft problemen met de onafhankelijkheid van Kosovo. Daardoor kwamen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, vrijdag informeel bijeen in het Duitse Bremen, niet verder dan het opnieuw uitspreken van steun aan het plan van VN-gezant Martti Ahtisaari....

ANP

Het Slowaakse parlement is tegen onafhankelijkheid voor Kosovo en ook Griekenland en Spanje hebben daar aarzelingen bij. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken ontkende vrijdag dat de EU-landen het oneens zijn. ‘We proberen als EU gezamenlijk op te treden in de Veiligheidsraad’, aldus Verhagen.

Maar de Slowaakse regering heeft te maken met moties van het eigen parlement. Slowakije is momenteel een van de drie tijdelijke leden van de Veiligheidsraad, net als Italië en België. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn de EU-leden met een permanente zetel.

De Veiligheidsraad praat volgende week voor het eerst over de voorstellen van Ahtisaari, die al wel de steun kregen van secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de VN. De EU-landen beloofden elkaar Kosovo niet te erkennen als het zich eenzijdig en zonder resolutie van de Veiligheidsraad onafhankelijk verklaart.

Volgens Verhagen is het van groot belang dat de EU het eens wordt, om zo Rusland onder druk te kunnen zetten. Dat steunt Servië en kan met zijn vetorecht in de Veiligheidsraad een resolutie over onafhankelijkheid blokkeren.

De EU-ministers besloten vrijdag om visabeperkingen voor Servië te versoepelen. Tegelijkertijd blijft de eis van samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal overeind. Vooral Nederland en België blijven er aan vast houden dat dat een voorwaarde is om weer te kunnen onderhandelen over het Stabilisatie- en Associatieakkoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden