Slowakije onderzoekt behandeling president

Het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken gaat een onderzoek beginnen naar de medische behandeling van president Rudolf Schuster. Het staatshoofd werd in juni ernstig ziek, maar is nu weer aan de beterende hand....

Van onze buitenlandredactie

President Schuster werd op 14 juni met een darmbreuk opgenomen in een kliniek in Bratislava. Na de operatie werd zijn situatie er niet beter op. Hij kreeg er een dubbele longontsteking bij en raakte in coma. Eind juni werd hij, na een uitnodiging van de Oostenrijkse president Klestil, met spoed overgevlogen naar Innsbruck. Daar herstelde hij tot ieders verrassing snel.

Al spoedig kwam er kritiek op de Slowaakse artsen die hem hadden behandeld. Ze zouden te weinig openheid hebben betracht, de situatie hebben onderschat en niet over de noodzakelijke voorzieningen beschikken. Als de president al niet op een zorgvuldige behandeling kan rekenen, zo vroegen velen zich af, wat moet de gewone Slowaak dan verwachten als hij ziek wordt? Naar aanleiding van het schandaal diende de minister van Gezondheid begin juli zijn ontslag in.

President Schuster zal zelf getuigen , meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voordat de ondervragingen kunnen beginnen, zal hij eerst bij decreet zijn artsen moeten ontheffen van hun geheimhoudingsplicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden