Slowaken boycotten referendum over NAVO

Nog geen 10 procent van de Slowaakse kiezers heeft vrijdag en zaterdag deelgenomen aan het referendum over de NAVO. Daarmee hebben de Slowaken massaal gehoor gegeven aan de oproep van de oppositie en van president Michal Kovac om het referendum te boycotten....

Van onze correspondent

BOEDAPEST

Voor de oppositie was het wegblijven van de kiezers een schrale troost, naast het besef dat Slowakije toetreding tot de NAVO na deze stunt van de regering-Meciar wel definitief kan vergeten. Voor premier Meciar was het mislukken van het referendum een bewijs temeer dat niet Vladimir Meciar maar de oppositie, de president en de media Slowakije voortdurend in diskrediet brengen. Hij kondigde zondag aan dat hij de wet op de referenda en de kieswet gaat veranderen om toestanden zoals deze in de toekomst uit te sluiten.

De lege stemhokjes waren de absolute anticlimax van een campagne, waarin de oppositie juist wekenlang eensgezind het volk had gemobiliseerd wél te gaan kiezen en vóór de NAVO te stemmen. Een goede opkomst zou Slowakije een laatste kans op toetreding bieden. Het omstreden tweede onderdeel van het referendum was de vraag of Slowakije rechtstreekse presidentsverkiezingen moet krijgen. Die vraag was toegevoegd na een succesvolle handtekeningenactie van de oppositie, maar Meciar betwistte de legitimiteit van deze vraag bij het constitutionele hof. Dat hof stelde hem woensdag in het ongelijk . Minister van Binnenlandse Zaken Gustav Krajci legde de uitspraak van het hof echter naast zich neer en verspreidde nieuwe stembiljetten, met daarop alleen de drie vragen over de NAVO.

Het Referendum Comité verklaarde de nieuwe biljetten ongeldig, een uitspraak die zondagmiddag werd bekrachtigd. En de oppositie restte niet anders dan vrijdag de bevolking op te roepen tot een boycot. Stemmen zou betekenen: steun geven aan het geknoei van de regering. President Kovac gaf het voorbeeld, door voor het oog van de televisiecamera zijn stembiljet te weigeren.

De negen Slowaakse oppositiepartijen hebben zondag aangekondigd dat zij alsnog een referendum zullen organiseren over de rechtstreekse presidentsverkiezingen, een thema dat urgent is omdat volgend jaar de ambtstermijn van de huidige president Michal Kovac afloopt. Volgens het huidige systeem moet het parlement zijn opvolger kiezen, maar de oppositie vreest dat er bij de huidige krachtsverhoudingen in het parlement een patstelling zal ontstaan. Noch een kandidaat van de regering, noch een kandidaat van de oppositie zal de vereiste tweederde meerderheid kunnen krijgen. En in die situatie zullen de bevoegdheden van de president - tijdelijk - toevallen aan premier Meciar .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden