Slowaakse politie beschiet auto met migranten

De Slowaakse grenswacht heeft in de nacht van zondag op maandag geschoten op vluchtelingen. Nadat vier 'verdachte' auto's aan de grens met Hongarije tot stoppen werden gesommeerd, reed een ervan door ook nadat er waarschuwingschoten werden gelost. Daarop volgde gericht vuur.

Politie controleert vluchtelingen bij de Slowaakse grensBeeld epa

Dat hebben de Slowaakse autoriteiten maandag bekend gemaakt. Een van de inzittenden van de getroffen auto, een 26-jarige vrouw uit Syrië, moest in een ziekenhuis worden opgenomen.

Hulp-en mensenrechtenorganisaties verwachten dat de druk op de Hongaars-Slowaakse grens zal toenemen. Reden is dat Oostenrijk besloten heeft tot verscherpte controles aan de grens met Hongarije, waardoor migranten en vluchtelingen een alternatieve route zoeken naar het westen en noorden van Europa. Hongarije staat ronduit vijandig tegenover hen.

'Als ik hier blijf, ben ik bang dat ik wordt teruggestuurd', zei een jonge Afghaan in een opvangcentrum nabij de hoofdstad Boedapest. Hij was via Iran, Turkije, Bulgarije en Servië in Hongarije beland. Ook al hebben veel lotgenoten asiel aangevraagd in Hongarije, een meerderheid zet zijn zinnen op een ander Europees land. In het geval van de Afghaan, die zijn verhaal deed tegenover persbureau AP, is dat Duitsland. 'Een aanzienlijk aantal mensen beschouwt Hongarije als een doorgangsland', aldus een regeringswoordvoerder. Hongarije heeft dit jaar bijna 13.400 asielaanvragen ontvangen. Tot dusverre zijn er nog geen 200 gehonoreerd.

Griekenland

Op drie Griekse eilanden zijn ruim duizend migranten en asielzoekers vrijgelaten uit detentiecentra, zo heeft de politie maandag bekend gemaakt. Ze kunnen de eilanden evenwel niet verlaten. Het is hen verboden naar het Griekse vasteland te gaan, waar de meeste opvangcentra zijn. Ook nieuwkomers mogen Griekenland niet verlaten. Circa 8.000 mensen, onder wie veel Syriërs, zijn sinds maart met boten vanuit Turkije gearriveerd. Velen staat terugkeer naar Turkije te wachten, overeenkomst recente afspraken die dat land met de Europese Unie heeft gemaakt.

Griekenland is echter niet in staat iedereen een redelijke opvang te bieden. Op het eiland Lesbos slaapt een deel van de migranten en asielzoekers in de open lucht. De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vreest dat ze een gemakkelijke prooi zijn voor mensensmokkelaars. 'De regering kan zich niet veroorloven hulp te bieden aan ieder individu, het ontbreekt ons aan middelen', zei een Griekse regeringsfunctionaris zich tegenover persbureau Reuters.

Lees ook

Solidariteitsheffing? Chantage, vindt de Hongaarse president. De Visegrad-landen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen, bieden weerstand tegen de nieuwe verdeelplannen.

Spanje

De Spaanse autoriteiten maakten maandag bekend dat 44 Afrikanen gered zijn voor de kust van de Westelijke Sahara. Zij zijn ongedeerd overgebracht naar de Canarische Eilanden, zo'n 200 kilometer ten noorden van de plek waar ze werden opgepikt. Evenals Griekenland is Spanje een belangrijke overzeese migratiebestemming. Het zijn vooral Afrikanen die de oversteek wagen vanuit Libië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden