Slovenië wil leger inzetten voor grenscontroles

De Sloveense regering wil het leger inzetten voor de controle van de grenzen, omdat de grenspolitie dit niet meer alleen aan kan. Dat heeft de Sloveense premier Miro Cerar dinsdag op de radio gezegd.

Migranten wachten in de regen bij de grensovergang in het Kroatische Trnovec, dicht bij de grens met Slovenië. Beeld getty
Migranten wachten in de regen bij de grensovergang in het Kroatische Trnovec, dicht bij de grens met Slovenië.Beeld getty

Een wetsvoorstel over de inzet van het leger bij grenscontroles wordt dinsdag in het parlement besproken. 'Op de route voor migratie via de Balkan is Slovenië het kleinste land. Daardoor heeft het beperkte mogelijkheden om grenzen te controleren en migranten op te vangen', aldus de Sloveense regering in een verklaring. Slovenië roept de lidstaten van de Europese Unie op te helpen bij de aanpak van de migrantenproblematiek.

Het Sloveense ministerie van Binnenlandse Zaken opperde dinsdag ook de mogelijkheid langs de zuidoostelijke grens fysieke barrières op te werpen als het aantal migranten verder toeneemt. Op een vraag van persbureau Reuters of Slovenië mogelijk het voorbeeld van Hongarije zal volgen in het opzetten van een hek zei staatssecretaris Bostjan Sefic de mogelijkheid niet uit te sluiten 'grensovergangen met fysieke obstakels te beschermen'.

Slovenië heeft maandag circa achtduizend vluchtelingen ontvangen. Van die groep zijn er circa tweeduizend naar Oostenrijk doorgereisd.

Diplomatieke ruzie

De chaos aan de grenzen in de Balkan, leidt tot een diplomatieke ruzie tussen Slovenië en zijn buurlanden. De Sloveense autoriteiten verweten Kroatië dat het veel meer vluchtelingen doorliet dan was afgesproken, namelijk 2.500 per dag. Lees hier meer.

Opstopping in grensgebied

Aanvankelijk trokken de meeste vluchtelingen via Hongarije verder naar het noorden, maar dat land sloot de grens met Kroatië eind vorige week af. Daarop verlegden de vluchtelingen hun koers naar Slovenië, dat onvoldoende opvangplaatsen zegt te hebben.

Omdat Slovenië en Oostenrijk een beperkt aantal migranten doorlaten, zijn duizenden vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden vast komen te zitten op de Balkan.

Een woordvoerster van de UNHCR omschreef de situatie bij de grens tussen Servië en Kroatië als 'een hel'. Zeker drieduizend vluchtelingen zaten in de stromende regen en de modder te wachten tot zij de grens zouden worden overgelaten. 'Het is als een rivier van mensen. Als je de stroom ergens stopt, krijg je een overstroming. Dat is wat er nu gebeurt. Er is een gebrek aan eten, dekens, aan alles. De mensen zitten in de open lucht, ze kunnen niet op de grond slapen omdat er een dikke laag modder ligt.' Om een einde aan die erbarmelijke toestand te maken zetten de Kroatische grenswachten de grens opeens open, waarna duizenden vluchtelingen Kroatië binnenstroomden.

Migranten in het grensgebied tussen Servië en Kroatië stoken een vuur. Beeld ap
Migranten in het grensgebied tussen Servië en Kroatië stoken een vuur.Beeld ap

Grens Kroatië-Slovenië

Aan de grens tussen Kroatië en Slovenië speelden zich soortgelijke taferelen af. Honderden vluchtelingen wachtten daar in de modder nadat de Sloveense autoriteiten hadden geweigerd een trein met 1.800 mensen toe te laten. Na uren wachten probeerden sommigen door maisvelden te voet Slovenië binnen te komen.

Eem migrant in Trnovec, Kroatië, houdt zich warm bij een vuurtje. Beeld getty
Eem migrant in Trnovec, Kroatië, houdt zich warm bij een vuurtje.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden