Slovenië wil EU en Servië tot elkaar brengen

Pleidooi voor snel tekenen samenwerkingsakkoord...

Van onze verslaggever Bert Lanting

LJUBLJANA Slovenië, momenteel voorzitter van de Europese Unie, wil dat de EU nog voor het eind van de maand een samenwerkingsakkoord met Servië tekent, ook al heeft Belgrado de aanstichters van de oorlog in Bosnië nog niet opgepakt. Nederland is daar fel tegen.

De Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Dmitrij Rupel maakte dinsdag duidelijk dat hij het samenwerkingsakkoord met Servië ‘zo snel mogelijk’ wil tekenen. Op die manier hoopt Slovenië de pro-Europese krachten een extra steuntje in de rug te geven bij de parlementsverkiezingen in Servië, begin februari.

Het idee is ook Servië daarmee wat milder te stemmen met het oog op de naderende losmaking van de provincie Kosovo, die waarschijnlijk nog dit voorjaar de onafhankelijkheid wil uitroepen.

Tot nog toe weigerden de EU-landen het samenwerkingsakkoord met Servië tekenen, omdat de Servische autoriteiten te weinig deden om generaal Mladic en de vroegere Bosnisch-Servische leider Karadzic op te pakken.

Daarbij gingen ze steeds af op het advies van de inmiddels vertrokken hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, Carla del Ponte. Maar volgens Rupel zouden de EU-landen dat voortaan zelf moeten beoordelen.

Een groot aantal EU-landen is het met Slovenië eens dat het om tactische redenen verstandiger is de deur naar de EU wat verder open te zetten voor Servië. Maar Nederland houdt vast aan de eis dat Mladic eerst wordt uitgeleverd. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zei vorige maand dat Den Haag het samenwerkingsakkoord met Servië niet zal tekenen zolang Mladic niet in Den Haag is.

Nederland neemt daarmee een nogal geïsoleerde positie in, maar ook eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding) zei gisteren dat de Commissie eraan vasthoudt dat Servië eerst ‘volledig’ meewerkt met het Joegoslavië-Tribunaal. ‘Ik zou ook graag zien dat het akkoord zo snel mogelijk getekend wordt. Maar dat hangt van Servië af.’

Als tegemoetkoming aan Servië kondigde premier Jansa van Slovenië gisteren alvast aan dat er een speciale werkgroep komt die Servië moet helpen de weg naar de EU te effenen. Ook voor Kroatië, dat inmiddels flink op weg is naar het lidmaatschap van de Unie, werd destijds zo’n commissie ingesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden