Slovenië overweegt hekken bij grens

Slovenië overweegt strengere controles en het plaatsen van hekken bij de grens om de vluchtelingenstroom door het land onder controle te krijgen. Premier Miro Cerar van het land zei zaterdag te kijken naar de mogelijkheden 'als de situatie de komende dagen niet wezenlijk verandert'.

Migranten wachten bij de grens tussen Slovenië en Oostenrijk op doorgang Beeld afp
Migranten wachten bij de grens tussen Slovenië en Oostenrijk op doorgangBeeld afp

Cerar zei tegen de lokale krant Vecer dat er hekken komen 'indien nodig'. Dagelijks reizen er zo'n zevenduizend vluchtelingen door Slovenië naar andere Europese landen. 'De komende tien dagen kunnen er tot wel 100 duizend vluchtelingen komen. Dat kunnen we echt niet tegenhouden', aldus de premier.

Het land wordt overspoeld door migranten, sinds Hongarije de grens met Kroatië heeft afgesloten door een hek met prikkeldraad. Veel vluchtelingen proberen nu via Kroatië en vervolgens Slovenië OOstenrijk en Duitsland te bereiken. Sinds de sluiting van de Hongaarse grens zijn in Slovenië zijn sindsdien 157 duizend vluchtelingen geregistreerd. 5.600 van hen kwamen vrijdag aan, meldden de autoriteiten.

In kaart

Oorlogen en onrust hebben een enorme stroom vluchtelingen op de been gebracht. Volg hier al het nieuws over de vluchtelingencrisis in Nederland en Europa op twee overzichtelijke kaarten.

Schengenzone

Zowel Oostenrijk als Slovenië maakt deel uit van de Schengenzone, waarbinnen mensen vrij mogen bewegen. Op de grens tussen Oostenrijk en Slovenië staan daarom geen hekken hoewel beide landen dat wel willen. Daarmee wil Oostenrijk dat de toestroom van vluchtelingen ordelijker gaat verlopen.

Duitsland en Oostenrijk besloten al eerder grenscontroles in te stellen. Brussel oordeelde vorige maand dat die tijdelijke maatregel proportioneel is. De controles mogen in principe maximaal twee maanden duren.

Oostenrijk heeft inmiddels ook politiemensen naar Slovenië gestuurd om te helpen de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. Tsjechië, Hongarije, Italië, Duitsland, Slowakije, Spanje, en Frankrijk gaan dat ook doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden