Slovenië en Kroatië willen limiet van 580 vluchtelingen per dag

Slovenië en Kroatië wil voortaan maximaal 580 vluchtelingen per dag binnenlaten. Alleen op die manier kan de buitengrens van de Schengenzone, die tussen Slovenië en Kroatië loopt, worden gecontroleerd, luidt de argumentatie. Ook de Oostenrijkse politie is enthousiast over het idee.

Afghaanse vluchtelingen worden tegengehouden in Griekenland bij de grens met Macedonië. Beeld null
Afghaanse vluchtelingen worden tegengehouden in Griekenland bij de grens met Macedonië.

Eerder kondigde Oostenrijk aan een limiet van 3.200 vluchtelingen per dag in te stellen. De vluchtelingenlimieten van Slovenië en Kroatië zijn daar een reactie op. Veel vluchtelingen komen via Slovenië Oostenrijk binnen en trekken dan naar West-Europese landen om daar asiel aan te vragen.

Het Europese samenwerkingsverband vertoont steeds meer barsten onder druk van de vluchtelingencrisis. Diverse lidstaten kondigden vrijdag nieuwe unilaterale maatregelen aan.

Griekenland heeft ferry's die vluchtelingen van de Griekse eilanden naar het vasteland brengen tijdelijk stilgelegd. Het land staat onder druk: 20 duizend vluchtelingen zijn gestrand in Griekenland, omdat Macedonië de grens heeft afgesloten voor een deel van hen.

Duizenden vluchtelingen steken vanaf Turkije in smokkelaarsboten de zee over naar naastgelegen Griekse eilanden, zoals Lesbos. Vanaf daar pakken ze ferry's naar het vasteland. Die boten liggen nu voor enkele dagen stil, zegt de Griekse transportminister Thodoris Dritsas. Enkele grote veerboten zijn aangemeerd bij de eilanden Samos, Lesbos en Chios, daar kunnen vluchtelingen in overnachten.

Getuigen zeggen dat Macedonië, dat het volgende land op de route naar Europa is, alleen Iraakse en Syrische vluchtelingen doorlaat. Afghanen zouden worden geweigerd. Hierdoor zijn 2.500 vluchtelingen gestrand in de Griekse grensplaats Idomeni.

Oostenrijke minister niet welkom in Griekenland

De diplomatieke spanningen tussen Griekenland en Oostenrijk zijn hoog opgelopen. Athene heeft een verzoek van de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner om een bezoek te brengen aan Griekenland, afgeslagen.

Griekenland riep donderdag zijn ambassadeur uit Oostenrijk terug uit woede over de sluiting van de grens daar en dreigde besluitvorming van de Europese Unie te blokkeren als er geen gecoördineerde actie van de vluchtelingenproblematiek komt.

Vluchtelingen arriveren na hun boottocht op Lesbos. Beeld null
Vluchtelingen arriveren na hun boottocht op Lesbos.

Nationale maatregelen

EU-president Tusk trok woensdag aan de noodbel: de Europese Unie is volgens hem in 'een van de gevaarlijkste periodes uit haar geschiedenis' is beland. EU-ambtenaren waarschuwden donderdagavond nog maar eens: het vrije reizen binnen de Schengenzone komt ten einde als Turkije de vluchtelingenstroom voor 7 maart niet weet in te perken.

Op die dag overlegt de EU opnieuw met Turkije over het vluchtelingenvraagstuk. Er bestaat kennelijk zo weinig vertrouwen in een goede afloop dat lidstaten bijna dagelijks verrassen met nationale maatregelen.

Hongarije kondigde woensdag aan een referendum te organiseren over de verdeling van vluchtelingen over Europese landen, die de EU oplegt. Dat referendum kan op zijn vroegst over 150 dagen worden gehouden, blijkt vrijdag. De Hongaarse regering is fel tegenstander van de verplichte herverdeling en wil via het referendum te weten komen hoe de bevolking over deze maatregel denkt.

'EU koerst af op anarchie'

De vluchtelingencrisis splijt Europa steeds verder. Griekenland riep donderdag zijn ambassadeur terug uit Wenen wegens onenigheid over de aanpak. Is er nog wel regie?

België houdt 80 vluchtelingen tegen

Ook bij de grens tussen België en Frankrijk rommelt het. De Belgische grenspolitie heeft donderdag de controles in het westen opgevoerd en in een middag al tachtig vluchtelingen tegengehouden.

De Franse minister Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) uitte kritiek op die maatregel, die hij 'onnodig en vreemd' noemde. Frankrijk zou niet op de hoogte zijn gebracht van de 'tijdelijke afwijking van het Schengenverdrag'.

België anticipeerde met de controles op de vluchtelingen die mogelijk vanuit Calais naar België zullen komen. De rechtbank gaf donderdag toestemming om de nederzettingen die vluchtelingen hebben gebouwd in Calais deels te ontruimen. Binnen drie weken moet het zuidelijke deel leeg zijn. Veel vluchtelingen voelen weinig voor de officiële opvangcentra. De verwachting is dat zij richting het Franse Duinkerke en Belgische Zeebrugge vertrekken om vanuit daar de oversteek naar Engeland te wagen.

Het restaurant van Ahmad Jowad is gloednieuw. 'Ik heb er zesduizend euro in geïnvesteerd. Natuurlijk hoorde ik wel verhalen over de sluiting van de jungle. Maar ik dacht: ach, dat wordt al zo lang gezegd', zegt de 28-jarige Afghaan, die met een ijsmuts achter de bar van zijn restaurant staat. (+)

De oproerpolitie verscheen donderdag in het kamp van Calais. Beeld null
De oproerpolitie verscheen donderdag in het kamp van Calais.
Geïmproviseerde hutjes in de jungle van Calais. Beeld null
Geïmproviseerde hutjes in de jungle van Calais.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden