Sloveense beer Balou in Pyreneeën spoorloos

Grote verontrusting bij de Franse minister van Milieu, Nelly Olin: haar Balou is spoorloos! De Sloveense beer, die begin deze maand in de Pyreneeën werd uitgezet, valt niet meer te traceren....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Al twee weken vliegt een vliegtuigje vergeefs boven het gebergte om een signaal op te vangen. Het ontbreken daarvan leidt tot de somberste hypotheses over het lot van Balou. ‘Als ik erachter kom dat hij vermoord is, dan kan ik u verzekeren dat de schuldigen zwaar zullen worden gestraft’, sprak Nelly Olin vorige week verbitterd.

Met de volle steun van president Jacques Chirac is zij verantwoordelijk voor een miljoenenproject om vijf Sloveense beren in de Pyreneeën los te laten. Frankrijk komt daarmee zijn internationale verplichtingen op het vlak van instandhouding van de biodiversiteit na, zo betoogt Olin, die er verder op wijst dat er altijd al beren in de Pyreneeën hebben rondgelopen.

Tot dusver zijn er vier beren losgelaten, waarvan Balou als laatste. Die sloeg na zijn vrijlating een gevaarlijke koers in, want vermoedelijk was hij de beer die op 8 juni op zo’n 35 kilometer van Toulouse werd gezien. Dat leidde tot enige paniek in het Elysée-paleis, want Chirac wil niet de geschiedenis ingaan als de president wiens beren het leven van een van zijn onderdanen kostte.

De afgelopen week leek het daar niettemin bijna van te komen, als de getuigenis van oud-militair David Carros moet worden geloofd. Wandelend door de bergen van de Ariège trof hij plots een opengereten gems aan. Een moment later zag hij vlak onder zich een beer. ‘Hij kwam op me af en ik werd bang’, aldus Carros tegen een lokale krant. Hij begon te rennen voor zijn leven, een half uur lang, terwijl hij de beer voortdurend achter zich hoorde. Uiteindelijk vond hij beschutting bij de burgemeester van het dorpje Ax-les-Thermes.

De beer die Carros belaagde, was echter niet de spoorloze Balou. Die is ofwel in een ravijn doodgevallen, waardoor zijn zendertjes niet meer goed werken, of te grazen genomen door schaapsboeren. Vorige maand bracht een demonstratie tegen de Sloveense beren vijfduizend boze boeren op de been, die vrezen voor hun kuddes.

Bij die gelegenheid werden beren bungelend aan een strop rondgedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden