Slot

Als ondernemer schijn ik lid te moeten zijn van de regionale Kamer van Koophandel. Een club die ik echter, vanwege haar kortzichtige ruimtelijk beleid, kan missen als kiespijn....

A. Broere

Daarin wordt bepleit de nog aanwezige kwaliteiten, zoals rust en ruimte, van het Groene Hart nog verder te vervuilen met woningbouw, industrieterreinen en infrastructuur. Ruimte, toch waarlijk een kostbaar goed in West-Nederland.

Men zou verwachten dat zo'n club de waarde van een schaars goed onderkent. Maar niets is minder waar. En altijd weer doen deze vertegenwoordigers het voorkomen alsof het Groene Hart nog maagdelijk is. Alsof we nog maar aan het begin staan van het grote potverteren van deze groene ruimte. Het proces van ruimteverbruik is echter al jaren gaande. Grote ruimtelijke aantastingen vinden momenteel plaats in Vleuten-de Meern en bij Woerden. Bodegraven en Reeuwijk blijven industrieterreinen langs de A 12 ontwikkelen. De voorgestelde corridor tussen Rotterdam en Gorkum is allang gerealiseerd. De gebouwde lelijkheid blijft je achtervolgen langs de A 15.

Gouda heeft grote uitbreidingsplannen. Rotterdam bouwt vijfduizend woningen op afgedwongen grondgebied van Nieuwerkerk a/d IJssel. De ontsluiting daarvan gaat plaatsvinden via Nieuwerkerk. Naast de reeds bestaande gaat dat nieuwe fileproblemen veroorzaken. De Hoge-Snelheidslijn breekt in aan de binnenrand van het Groene Hart.

Kortom het Groene Hart wordt stelselmatig bedreigd en blijft inleveren. Maar de Kamer van Koophandel maar zeuren dat het gebied niet op slot mag. Het gebruik van versluierend stedenbouwkundig jargon als: 'stadslandzones' en 'werklandschappen' moet toch ook minister Pronk extra achterdochtig maken. Welnu, als lid van die vermaledijde club hoop ik dat Pronk in zijn Vijfde nota ruimtelijke ordening zijn poot stijf houdt, en een slot op het gebied legt dat er de eerstkomende honderd jaar niet af te branden is. Het beleid kan dienaangaande niet restrictief genoeg zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden