Slotpleidooi Moszkowicz; is het eind dan toch in zicht?

Nog even en dan is het voorbij. Het voortslepende proces tegen PVV-leider Geert Wilders heeft waarschijnlijk nog maar een paar zittingsdagen nodig. Vandaag houdt zijn advocaat Bram Moszkowicz zijn slotpleidooi.

Advocaat Bram Moszkowicz aan het woord tijdens het proces tegen Geert Wilders (r) Beeld null
Advocaat Bram Moszkowicz aan het woord tijdens het proces tegen Geert Wilders (r)

Dat deed hij ook al in oktober vorig jaar, maar toen kreeg de zaak-Wilders een onverwachte toegift. Moszkowicz wraakte destijds op de valreep van het proces met succes de rechtbank, omdat deze hem niet toestond de arabist Hans Janssen opnieuw als getuige te horen.

Janssen had vlak daarvoor gewag gemaakt van het inmiddels beruchte etentje met rechter Tom Schalken. Moszkowicz wilde weten wat er zich tijdens het diner had afgespeeld en of rechter Schalken de getuige Janssen had geprobeerd te beïnvloeden.

Nu, maanden later en vele zittingsdagen verder, weten we alles over het betreffende diner, zelfs hoeveel flessen wijn er zijn gedronken. Van veel belang voor het proces bleek het allemaal niet. Vandaar dat de zaak-Wilders vandaag weer op hetzelfde punt staat als op 22 oktober, toen Moszkowicz zijn slotpleidooi hield.

Galilei
Wat hij toen zei zal hij waarschijnlijk voor een groot deel vandaag herhalen. Hij betoogde toen dat Wilders geen haat zaait, maar juist waarschuwt tegen haatzaaiers. In plaats van zijn ogen te sluiten plaatst Wilders de discussie over de ideologie van de islam juist op de agenda, zei de advocaat. Wilders is volgens hem een moderne versie van Galileo Galilei, die in 1632 een polemisch geschrift publiceerde waarin hij opvattingen in de katholieke kerk ridiculiseerde. Galilei moest zijn denkbeelden afzweren en werd pas veel later in ere hersteld.

Een belangrijk onderdeel van het betoog van Moszkowicz draaide daarnaast om de beschikking van het gerechtshof - op basis waarvan het Openbaar Ministerie Wilders diende te vervolgen. Rechter Tom schalken - die van het etentje - schreef een groot deel van die beschikking.

De raadsman betoogde dat het hof in zijn 'veel te uitvoerig gemotiveerde' vervolgingsbeschikking 'alle perken te buiten is gegaan', omdat het Wilders daarin al veroordeelt. 'De raadsheren hebben hun persoonlijke gevoelens niet meer kunnen beteugelen', concludeerde hij. Door schending van de 'onschuldpresumptie' moet het OM volgens hem automatisch niet-ontvankelijk worden verklaard.

Vrijspraak
Moszkowicz zit ook vandaag weer in een makkelijke positie, omdat het OM net als in oktober in een uitvoerig betoog op alle punten vrijspraak heeft gevraagd. De advocaat van de verdachte kan zo hele stukken uit het betoog van het OM overnemen - in oktober maakte hij al dankbaar gebruik van die mogelijkheid.

Anders dan de vorige keer wil de rechtbank dat Moszkowicz zijn slotbetoog in één zittingsdag afrond, ook al duurt het tot middernacht. Ze lijken op een snel einde aan te willen sturen, en worden in dat streven waarschijnlijk dit keer door niemand tegengewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden