Slotervaartziekenhuis sleept CZ voor de rechter om borstkankerlijst

AMSTERDAM - Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam spant een kort geding aan tegen CZ, hoewel het ziekenhuis niet meer op de zwarte lijst van de zorgverzekeraar voorkomt. Het ziekenhuis wil dat de verzekeraar uitlatingen over de kwaliteit van de borstkankerzorg rectificeert omdat die gebaseerd zouden zijn op onjuiste informatie. Het Slotervaartziekenhuis is het tweede ziekenhuis dat in actie komt tegen CZ.

Het Slotervaartziekenhuis © Raymond Rutting

CZ wil vandaag om 12 uur de ranglijst van ziekenhuizen op het gebied van borstkankerzorg publiceren. In de lijst worden alle ziekenhuizen ingedeeld in vier categorieën: 'onvoldoende', 'matig', goed', en 'de beste borstkankerzorg'. Met de slechtste ziekenhuizen wil CZ geen zaken meer doen. Inmiddels zijn de twee laagste categorieën - mogelijk onder druk - al aangepast naar 'niet gecontracteerd' en 'kan beter'.

Verzet tegen criteria
Het Slotervaartziekenhuis verzet zich tegen de criteria waarop de lijst is gebaseerd. Zo is vooral gekeken naar de minimumnorm van 150 operaties per ziekenhuis, maar volgens het Slotervaart zegt dit niets over de kwaliteit van de zorg. 'Het zijn puur financiële motieven', zegt bestuursvoorzitter Aysel Erbudak.

Het Slotervaart werd aanvankelijk ingedeeld bij de 'slechtste' ziekenhuizen, maar is één klasse hoger geplaatst.
'We gaan naar de rechter vanwege een principieel punt', zegt Erbudak. 'Dat zouden we ook doen als we op nummer één stonden.'

'CZ gebruikt criteria die nergens op zijn gebaseerd. Ze maken misbruik van de angst van patiënten. Dit is gewoon een reclamecampagne: kom bij ons en wij weten wel wat goed voor u is. Je ziet momenteel ook veel meer radio- en tv-spots van ze; de periode om van verzekeraar over te stappen is weer begonnen.'

Aantal operaties niet belangrijk
Ook de vereniging van borstkankerspecialisten NABON bevestigt dat in de borstkankerzorg het aantal operaties niet het belangrijkst is voor de kwaliteit.

'Bij grote, ingewikkelde, gevaarlijke operaties kan de hoeveelheid iets over de kwaliteit zeggen', aldus oncologisch chirurg Marian Menke-Pluijmers. 'Maar bij borstkankerzorg is dat niet het meest essentiële criterium. Een chirurg kan in zijn eentje 150 perfecte operaties uitvoeren, maar het is veel belangrijker voor de kwaliteit dat hij een multidisciplinair team om zich heen heeft. Hij moet overleggen met andere specialisten.'

CZ kondigde aanvankelijk aan dat zes ziekenhuizen een onvoldoende hadden gekregen, maar inmiddels is dat aantal verlaagd naar vier. Sommige ziekenhuizen hadden volgens CZ zaken verkeerd ingevuld.
De verzekeraar zegt de volumenorm nog steeds een goede norm te vinden. 'Wij vinden dat we criteria hebben waar we achter kunnen staan', aldus een woordvoerster. 'Er is toch een bepaald volume nodig om excellente zorg te leveren. Hiermee willen we ook een stap zetten. De zorg moet gewoon transparanter worden.' CZ zegt ook bezig te zijn met scorelijsten voor andere operaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.