Update

Slotervaartziekenhuis: 'Akkoord met Achmea zou nadelig voor patiënten zijn'

Het Slotervaartziekenhuis komt met een verklaring waarom het contractoverleg met zorgverzekeraar Achmea (Agis, Zilveren Kruis) stuk gelopen is. Vorige week werd bekend dat Achmea patiënten het ziekenhuis in Nieuw-West gaat ontraden. Volgens Achmea vroeg het Slotervaartziekenhuis te veel geld. Maar het ziekenhuis benadrukt dat de vork iets anders in de steel zit.

Foto ter illustratie. Beeld ANP
Foto ter illustratie.Beeld ANP

Het ziekenhuis wijst erop dat het contract van zorgverzekeraar Achmea onvoldoende mogelijkheden bood om patiënten het hele jaar de gewenste kwaliteit van zorg te kunnen bieden.

'Sterker nog, als het Slotervaartziekenhuis wél akkoord gegaan zou zijn, dan zou dit voor een belangrijk deel van onze patiënten in de loop van 2013 nadelige gevolgen kunnen hebben', zo klinkt het.

Maximumbedrag
Een voorbeeld luidt: 'Achmea stelt in haar contract een maximumbedrag vast dat het Slotervaartziekenhuis aan medicijnen voor haar reuma- en kankerpatiënten mag uitgeven. Maar wat moet er dan gebeuren als dit maximumbedrag in september wordt bereikt? Stoppen met de behandeling? Dat accepteren we uiteraard niet.'

Directeur van het ziekenhuis, Aysel Erbudak, kondigde eerder al juridische stappen aan tegen de zorgverzekeraar, bij wie de helft van haar patiënten (70.000) is verzekerd.

Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar een ziekenhuis een contract weigerde. Achmea verwijst verzekerden nu door naar andere ziekenhuizen: 'Met alle andere Amsterdamse ziekenhuizen hebben we wel afspraken kunnen maken'. Reeds gestarte behandelingen worden nog wel vergoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden